S obzirom na to da pandemija koronavirusa ne jenjava i da se posvuda preporučuje, negdje i propisuje nošenje zaštitnih maski, u Europi se ponovno budi proizvodnja medicinske zaštitne opreme, koja je proteklih desetljeća gotovo posve bila preseljena u Kinu.

EU je inicirala niz mjera, koje i financira, da se na području članica pokrene proizvodne kapacitete i osigura punjenje zajedničkih strateških zaliha, a taj su potencijal - piše Poslovni dnevnik - prepoznale i brzo reagirale neke hrvatske tvrtke koje su ušle u ovu proizvodnu nišu. Primjerice, Meditex iz Zaboka, Sophy i Horeca Medico iz Osijeka, zagrebački Splendor Tekstil, pa čak i proizvođač vojnih kaciga Šestan-Busch proizvode sada zaštitnu opremu.

Uslijedit će hiperprodukcija, a važna je kvaliteta

Prije pandemije zaštitnu medicinsku opremu, prvenstveno jednokratne kombinezone, proizvodio je tek zabočki Meditex (na slici). Sada ih je toliko da bi mogli osnovati strukovno udruženje. Riječ je o poduzetnicima koji redom proizvode maske najviših stupnjeva zaštite, a jedan od njih uskoro pokreće i proizvodnju medicinskih rukavica, za koju trenutno traži lokaciju za industrijski pogon u Slavoniji.

Vlasnik Meditexa Robert Črnjević, kazao je za Poslovni dnevnik kako je trenutno potražnja nešto manja, jer su se ljekarne i institucije u međuvremenu opskrbile. Stoga i cijene, pogotovo maski, značajno variraju jer, tvrdi Črnjević, Kinezi, unatoč carinama za uvoz u EU, spuštaju cijene svaka dva tjedna. On napominje da je na ovim proizvodima izuzetno važna kvaliteta, koja u svega par lipa može jako varirati, a s njom i zaštita koju pružaju. Oprezan je i ne krije zabrinutost zbog velikih investicija jer su pogoni skupi, a nije isključeno da uslijedi hiperprodukcija.

Pet milijuna eura za projekt nove medicinske rukavice

Branko Maravić i Mario Petrić iz osječke tvrtke Horeca Medico proizvodnju posteljine su zamijenili proizvodnjom visokokvalitetnih troslojnih i četveroslojnih kirurških maski. Gotovo preko noći su broj zaposlenih povećali s 13 na skoro stotinu, a dosadašnji poluatomatizirani pogon upravo zamjenjuju automatiziranim. .

"Nema biznisa koji je siguran, no mi smo optimisti i svoju budućnost vidimo u medicinskoj opremi", kažu za Poslovni dnevnik Petrić i Maravić.

Trenutno su fokusirani na proizvodnju posve nove vrste medicinskih rukavica, u čije pokretanje planiraju uložiti pet milijuna eura. O samim rukavicama zasad ne žele mnogo govoriti, a investiciju bi realizirali na samom istoku Hrvatske, uz granicu sa Srbijom.

U Prelogu rade na maski koja bi bila trajna

Alojzije Šestan, glavni direktor tvrtke Šestan-Busch iz Preloga kaže kako njegova tvrtka radi na novoj, originalnoj polietilenskoj zaštitnoj maski, koja bi testiranje trebala proći 13. kolovoza. Ta bi maska bila trajna i zamijenila bi jednokratne, teško razgradive medicinske maske. Održava se toplom vodom ili dezinficijensima, a filteri proizvedeni nanotehnologijom su zamjenjivi. Cilj je ovog proizvođača, etabliranog u vojnoj industriji, snabdijevati bolnice, ali i građane za koje planira "obiteljske pakete" po pristupačnim cijenama.

Ta je maska, piše Poslovni dnevnik, trebala biti u "paketu" s jedinstvenom multifunkcionalnom kacigom za vojnike, ali je pandemija koronavirusa ubrzala njezin samostalan proboj na tržište. Šestan kaže da mu se već javljaju zainteresirani kupci iz Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i SAD-a, kao i iz hrvatskih bolnica. On očekuje da će se potražnja za maskama zadržati i nakon pandemije, a oprez i briga za zaštitu postat će novi standard.

EU želi mobilizirati proizvodnju zaštitne opreme

Poslovni dnevnik piše kako je proizvodnju zaštitne opreme nastojao pokrenuti sada bivši ministar gospodarstva Darko Horvat, koji je početkom ožujka pozvao sve proizvođače različitih vrsta medicinskih, tekstilnih i kemijskih proizvoda. Povezao ih je sa stručnjacima s Tekstilno-tehnološkog i Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije oko projekta proizvodnje maski najviše zaštitne razine.

U osječkom Horeca Medicu oslanjaju se isključivo na vlastite snage i ne gledaju prema državi.

"Sustav je jednostavno trom i nefunkcionalan, a mi, ako želimo naprijed, ne možemo čekati", kaže Mario Petrić iz te tvrtke.

Inače, Europska komisija u stopostotnom iznosu financira punjenje zaliha medicinske i zaštitne opreme, čija su skladišta zasad u Njemačkoj i Rumunjskoj, a cilj je mobilizirati proizvodnju u EU i osigurati što veću neovisnost o "trećim zemljama.