OVO HRVATSKO SELO IMA VIŠE OGROMNIH RUPA U ZEMLJI NEGO STANOVNIKA! / 'Bojim ih se; Najradije bih prodao kuću, samo da imam kome...'

Još samo da ode 137 neželjenih susjeda, pa da u Mečenčanima opet bude više ljudi nego rupa - u njihovim cipelama trenutno nitko ne bi htio hodati

21.4.2021.
12:25

Već gotovo četiri mjeseca neki stanovnici Banije žive s neželjenim susjedima: ogromnim rupama kojih je sve više i više. U Mečenčanima je 137 vrtača pa stanovnici ni u vlastitu njivu ne mogu bez HGSS-a i policije. Jučer su zato stigli inženjeri, geleozi i drugi stručnjaci, koje su u rupe pustili biorazgradive boje i podvodne dronove, sve kako bi osmislili kako rupe čim prije zatvoriti, javlja RTL.

Dio Mečenčana propao je u zemlju. Petog siječnja točno u podne nestao je i vrt gospodina NikoleBorojevića, a nastala je rupa velika 25 metara i duboka 12. "Što ste sve ovdje uzgajali prije rupe? Sve, sve. Od krumpira do luka. Sada smo trebali saditi mladi luk. Otišli smo bili u Vodice jer su nam rekli da je bolje da se maknemo pa smo dolje bili dva mjeseca. A gdje je vaša kuća? Evo odmah ova tu", govori nam Nikola Borojević iz Mečenčana.

Snimanje s pomoću dronova

S pomoću zračnih i podvodnih dronova stručnjaci pokušavaju doznati što više informacija da saniraju rupu. Snimke izgledaju mutno, ali njima će razbistriti sliku. "Radimo na snimanju dubine, snimanju temperatura i tako dobivamo podatke pa ćemo dalje raditi kako struka odluči", kazao je Goran Rukavina iz Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Rijeka.

Stručnjaci su u rupu stavili biorazgradivu boju, koja će pokazati hoće li se rupa proširivati i kamo. "To smo napravili u nedjelju i za pet do sedam dana ćemo vidjeti što se nalazi ispod, je li se rupe povezuju, ili ne povezuju, u kojem obimu, u kojoj količini...", tvrdi Davor Ljubičić, koordinator geotehničara.

Više rupa nego stanovnika

U jednom je trenutku stanovnicima prijetila evakuacija zbog stalno novih rupa. U Mečenčanima je više rupa nego ljudi. Naime, rupa je 137, a prema posljednjem popisu stanovnika, koji je bio prije deset godina, ovdje je živjelo 148 ljudi. Do danas se ta brojka itekako smanjila.

"Bojim se rupa, bojim se kada je dolje duboko. Uvijek sam se kupala u plićaku gdje mogu izroniti. I sada voda kraj kuće? 10 metara od kuće. Nije ugodno? Nije, da je, ne bi mene ni zapalo", kaže gospođa Sofija.

U selu uglavnom žive stariji ljudi, koji se bave poljoprivredom. Danas za njihovo selo zna cijela Hrvatska, ali stanovnici Mečenčana ne žele slavu, pogotovo ne rupe. "Ja ne želim ni ići dolje to gledati, loše mi je. Najradije bih prodao kuću da imam kome", tvrdi Božo. "Nema omladine, omladina otišla. Nemaš s kim sjesti da nešto pametno pričaš", dodaje Ljuban Korasić.

Možda će te zanimati

TARAPANA /

Sudac se šokirao kad je vidio zadnji udarac raspojasanog Hrgovića: 'Aaaaa... To je to stari, dosta je, dosta'

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali