JEZIV VIDEO: / Dronom ušli u najdublju rupu koja se otvorila na Baniji, duboka je 18 metara! Neke su došle i do ulaza u kuće

Image

U banijskom selu Mečenčani i okolici nakon razornih potresa otvorilo se pedesetak rupa, od kojih je najveća promjera 25 i dubine 18 metara, što znači da je progutala oko 10.000 kubika zemlje

27.1.2021.
17:11
VOYO logo

Svako novo podrhtavanje tla je za mještane banijskog sela Mečenčani zastrašujuće. Osim što im se kuće ljuljaju, ispred njih se zemlja doslovno otvara. Od potresa s kraja prosinca u tom je selu, ali i u okolici izbrojano više od 50 rupa. Najveću je od njih RTL istražio dronom. Promjer joj je 25 metara, a duboka je 18. U sebe je povukla oko 10.000 kubika zemlje, a sada izgleda kao manje jezero.

"Ja ne znam, malo se urušava, možda i je veća, sa strane pada zemlja, kad je ovako vlažno onda se urušava", rekao je mještanin, Jovan Borojević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŠTO SE DOGAĐA? Nakon potresa stalno 'niču' divovske rupe, duboke i do 12 metara: /

'Vidjela sam trenutak kad se stvorila, u par sati se užasno proširila'

Image
ŠTO SE DOGAĐA? Nakon potresa stalno 'niču' divovske rupe, duboke i do 12 metara: /

'Vidjela sam trenutak kad se stvorila, u par sati se užasno proširila'

'Olimpijski bazen'

Mještani tvrde da se najveća rupa, koja je srećom usred polja, i dalje širi. Dosad je progutala pola voćnjaka, a u Mečenčanima tvrde da je to sada njihov olimpijski bazen. Ipak, neke rupe su došle i do ulaza u pojedine kuće.

"Rekli su da je kuća što se tiče unutrašnjosti ok, ali prisutnost kratera je dala alarm da se stav' crvena naljepnica i da je objekt neuporabljiv za stanovanje", kazao je Nenad Tomašević, ispred čije kuće se pojavio jedan krater.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Borojevići svakodnevno moraju paziti na svoje rupe. "Mi smo dobro prošli. Mi imamo od prije, ali te miruju. Imamo gore u polju jednu od prije 40 godina. Ima jedna dolje, mi zatrpavamo, ali nisu velike, male su, zadnja se otvorila u ovom polju prije dva dana, tri", rekla je Milka Borojević.

Iznenadile i stručnjake

Iako su stručnjaci znali da se na tom području mogu pojaviti rupe, odnosno vrtače, ostali su iznenađeni njihovim brojem i brzinom otvaranja. "Radi se o fenomenu urušenih vrtača gdje je gornji sloj sitnozrnog materijala se urušio u donje dijelove stijenske mase koja je krška i stvorila je preduvjet da dođe do fenomena urušavanja, jer je krška stijenska masa uslijed djelovanja vode otopljena sadrži puno rupa, pukotina, kaverni na toj većoj dubini", pojasnio je Mario Bačić iz Zavoda za geotehniku Građevinskog fakulteta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prirodni bazeni neće zauvijek ostati otvoreni. Njih se može nasuti i sanirati, ali ih prije toga treba istražiti. Stručnjaci ih stalno nadziru zbog opasnosti za kuće. "Ukoliko prepoznaju rizik potencijalno koji može dovesti do urušavanja kuća ili oštećivanja, naravno da ćemo poduzeti odgovarajuće mjere", rekao je načelnik Stožera za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo