HDZ-OVAC MIRO KOVAČ: 'Hrvatska i Hrvati spasili su BiH od jugosrpske agresije'

3.12.2017.
17:42

"Prestanimo biti patetični, budimo realni i osvijestimo se konačno nakon izricanja drugostupanjske presude bosanskohercegovačkoj 'šestorci'. Nužno je i legitimno da se za koji dan u New Yorku, pred Vijećem sigurnosti UN-a, koje je svojom rezolucijom i osnovalo Haaški sud, iznese stav Hrvatske o njegovu radu. No, osim toga, važnog i simboličnog čina, potrebna je djelotvorna, sveobuhvatna, dugogodišnja javna kampanja širenja prosvijećenog hrvatskog pogleda na prirodu rata u BiH", poručio je Kovač u nedjelju na svom Facebook profilu.

Analiza uloge Hrvatske u ratu u BiH

Naglasivši kako su Hrvati i Republika Hrvatska spasili Bosnu i Hercegovinu, istaknuo je kako to treba biti polazna točka svake analize rata u Bosni i Hercegovini, kao i to da se drugostupanjska presuda Haaškog tribunala ne odnosi na Republiku Hrvatsku, ni na tadašnje državno vodstvo Republike Hrvatske.

"Sada treba spriječiti da se kompromitiraju Hrvati koji su jedan od triju državotvornih naroda u BiH. Treba ih poduprijeti i skrbiti o njima kao državotvornom narodu BiH, što je i obveza Republike Hrvatske prema Daytonskom sporazumu i sukladno našem Ustavu", naveo je Kovač.

Plenković o mogućem rušenju presude

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković izjavio je u petak u Zagrebu, nakon sastanka sa čelnikom bosanskohercegovačkih Hrvata Draganom Čovićem, kako je nezadovoljan dijelovima presude Haaškog suda šestorici bosansko-hercegovačkih Hrvata koji se "odnose na nepotpuno i pogrešno utvrđeno činjenično stanje i određene političke konotacije koje govore o ulozi tadašnjeg hrvatskog vrha".

"Razmotrili smo i mogućnosti koje se tiču na eventualno pravno osporavanje putem revizije, ali to prije svega mora biti u dogovoru s petorkom", naglasio je premijer Plenković. Najavio je i početkom idućeg tjedna svoj posjet Mostaru gdje će se sastati s vodstvom bosanskohercegovačkih Hrvata i braniteljima kako bi im uputio poruke smirivanja i snažne potpore Republike Hrvatske.

Predsjednica u UN-u o radu haškog suda

Predsjednik Vlade RH Plenković najavio je i da će hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović iduće srijede biti u New Yorku, na posebnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a posvećenoj završetku rada Haškog suda i tamo "jasno artikulirati stajališta Hrvatske o presudi".

Kako je ovog vikenda i najavljeno iz Ureda predsjednice Republike Hrvatske, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović će od ponedjeljka do četvrtka boraviti u radnom posjetu Sjedinjenim Američkim Državama, a u srijedu, će u ime Republike Hrvatske govoriti na sjednici Vijeća sigurnosti o radu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali