GUARDIAN ANALIZIRAO PROPUSTE SUDA U HAAGU, ALI I PLENKOVIĆA: / 'On je prvi europski premijer koji je podržao ratnog zločinca'

Image
Foto: AFP

Analizirajući propuste haaškog suda, ugledni britanski list nagađa kako i smrt Slobodana Miloševića nije bila potpuno prirodna, no ujedno su se obrušili i na hrvatskog premijera.

3.12.2017.
11:07
AFP
VOYO logo

O Praljkovom samoubojstvu pissalu i svi svjetski mediji, a ugledni Guardian analizira i kako je moguće da je optuženik mogao unijeti otrov u sudnicu. Ističe i kako ovo nije prvo samoubojstvo te kako su se do sada dvojica Srbina objesila u ćelijama, a nagađaju i kako smrt Slobodana Miloševića nije bila baš prirodna.

Image
PLENKOVIĆ: /

'Praljak je iz moralnih razloga sebi oduzeo život, to je događaj bez presedana. On je ovime poslao poruku'

Image
PLENKOVIĆ: /

'Praljak je iz moralnih razloga sebi oduzeo život, to je događaj bez presedana. On je ovime poslao poruku'

Već dva (ili tri) samoubojstva

Slavko Dokmanović, optužen za zločine kršenja pravila ili običaja ratovanja i teške povrede Ženevske konvencije zbog uloge u pokolju na Ovčari, umro je u pritvoru Haškog suda 29. lipnja 1995., kratko prije najavljenog izricanja presude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milan Babić, koji je početkom 90-ih bio politički vođa hrvatskih Srba, objesio se u haškoj pritvorskoj ćeliji 6. ožujka 2006. Babić je bio osuđen na kaznu od 13 godina zatvora za zločine počinjene u Hrvatskoj od 1992. do 1995., a pred Haški sud bio je ponovno doveden da svjedoči u slučaju drugog vođe hrvatskih Srba, Milana Martića.

Šest dana nakon što se Babić objesio, umro je i jedini predsjednik ikad optužen u Haagu te najodgovorniji za sve ratove na prostoru bivše Jugoslavije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slobodan Milošević, najviši dužnosnik pritvoren u Haagu, po svemu sudeći je uspio prokrijumčariti antibiotike u ćeliju kako bi izazvao zatajanje srce koje ga je ubilo" piše Guardian.

Plenkoviću je to duboka moralna nepravda

Na samom kraju teksta podsjećaju na Praljkovu biografiju, optužbe i osudu, i pritom su se obrušili i na hrvatske vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slobodan Praljak, redatelj koji je postao ključni vođa bosanskohercegovačkih Hrvata u ranim devedesetima, osuđen je za zločine koji uključuju bombardiranje Mostara i zlostavljanje zarobljenika", piše britanski The Guardian.

"Međutim, hrvatski premijer Andrej Plenković proglasio je ovu presudu 'dubokom moralnom nepravdom' što je vjerojatno prvi puta da je neki čelnik vlade države iz Europske unije podržao osuđenog ratnog zločinca"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo