Gospodo s Kaptola, ajmo na referendum!

Gospodo s Kaptola i svi vi jurišnici okupljeni oko stijega morala i pravovjernosti, "branitelji većine od agresivne manjine" - vi biste u politiku jer mislite da ste većina?

19.1.2013.
12:21
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Poput prljave gostionice u kojoj se nekolicina pijanaca zapjenjenih ustiju drže za guše, dok podove natopljene alkoholom zahvaća plamen... tako mi nekako izgleda Hrvatska ovih dana. Konobarica koja ih je pokušala zaustaviti u strahu za vlastiti život je vrišteći istrčala van, ostali gosti pokupili su se čim je rasprava počela mirisati na sukob, a vatrogasci se i ne žure baš previše, ipak je to jedna stara, trošna i prilično problematična birtijetina koje i ne bi bilo prevelika šteta da ode u ... arti-201301120081006.

Rezultat popisa stanovništva nije rezultat izbora

Kaptol kao da je shvatio rezultate popisa stanovništva kao rezultat parlamentarnih izbora, kako je to uočio jedan moj kolega, pa je vrh Crkve malo zabrijao da je politička stranka i krenuo u otvoreni konflikt s vlašću. Pritom ne birajući saveznike, uključujući i profašističke desničare. Da sve to skupa nije užasno ozbiljno, bilo bi izvrsna podloga za kakvu novu Brešanovu uspješnicu. Ovako možemo samo plakati dok oko nas zgradu polako guta plamen.

Najbolji je vic u svemu tome što većinu građana boli neka stvar za zdravstveni odgoj, vjerske osjećaje i arti-201301160685006 koje jedva da bi netko uopće zapazio da nije počela deračina. Problemi koji doista muče ovu zemlju nisu svjetonazorski nego vrlo, vrlo materijalni – zanima nas preživljavanje i opstanak.

Nisu krivi ni gejevi ni seksolozi

Nitko, na kraju krajeva, ne može doista vjerovati da će se javni moral, vrijednosti, obitelj sačuvati ako se ukine onih nekoliko minuta specijal-201012070191004-Zdravstveni odgoj. Urušavanje društvenih vrijednosti, ogroman broj razvoda, propadanje tradicije izravan je rezultat propadanja materijalne osnove društva, a za to nisu krivi ni gejevi ni seksolozi ni dizajneri kazališnih plakata. Za to daleko veću odgovornost snose političari i Crkva – odgovornost ovih prvih veća je i izravna, a ovih potonjih neizravna jer su šutjeli.

Lova

Ali otišli smo predaleko za arti-201301160970006. Usporedimo samo arti-201301140201006 i pomoćnog biskupa Pozaića. Jedan je redikul koji je svoj "proglas" objavio pred opskurnim društvom, a drugi je radnik u škveru s arti-201301141114006. Obojica su, međutim, dobila nacionalnu pozornost, pa je jedan uhićen i zabranjen mu je pristup internetu, dok je drugi jedan od najviših dužnosnika dominantne vjerske zajednice u državi, pa mu se nije, i neće, dogodilo ništa. Obojica su u osnovi rekla istu stvar – pozvali su na oružanu pobunu protiv vlasti. A koji je opasniji?

I zato najavljena "ofenziva" Kaptola jednostavno ne smije proći – jer danas je to jedan specijal-201012070191004-Milan Bandić koji ukloni jedan benigni plakat jer je odavno počeo predizbornu kampanju u kojoj nema protivnika, sutra je izvođenje predstave same, pa nešto još veće i još veće, a iza svega stoji samo, jedino i isključivo – lova. Borba za naše duše zapravo je borba za naše novčanike, jer onaj tko osvoji poziciju da ga se pita o svemu, da sudjeluje u odlučivanju, odlučuje i o novcu. A o njemu bismo ipak morali odlučivati mi sami.

Referendum

Gospodo s Kaptola i svi vi jurišnici okupljeni oko stijega morala i pravovjernosti, "branitelji većine od agresivne manjine" - vi biste u politiku jer mislite da ste većina? Može – ajmo lijepo na referendum, krasan demokratski način odlučivanja. Upitajmo jednom za svagda raju što misli o zdravstvenom odgoju, ali i o vjeronauku u školama. Upitajmo je i što misli o financiranju Crkve iz državnog budžeta. Upitajmo je, napokon, slaže li se s famoznim ugovorima s Vatikanom. Upitajmo raju bi li možda plaćala crkveni porez? Ma, upitajmo je da promijenimo Ustav. U zemlji u kojoj je 86 posto 'vaših' vjernika, nemate se čega bojati. Ili?

Možda će te zanimati

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali