UNATOČ PADU DOBITI

DRŽAVNA FIRMA S BAJKOVITIM KOLEKTIVNIM UGOVOROM: Rastu plaće, dodaci, godišnji, otpremnine, beneficije…

Radnici Hrvatskih šuma itekako trebaju biti zadovoljni novim kolektivnim ugovorom, vjerojatno najboljim takvim od svih državnih tvrtki, koji im donosi povećanje plaća od šest posto, povećanje dodatka na plaću te niz drugih beneficija. Istodobno, tvrtka bilježi pad dobiti, a od 2016. je zaposlila čak 794 nova radnika

Prije mjesec i pol dana Uprava Hrvatskih šuma potpisala je novi četverogodišnji kolektivni ugovor s Hrvatskim sindikatom šumarstva. Taj će kolektivni ugovor koštati tu državnu tvrtku dodatnih 60 milijuna kuna, a radnicima omogućiti znatno veća materijalna prava.

No istodobno, piše Jutarnji list, od 2015. godine prihodi i dobit Hrvatskih šuma neprestano padaju, dok rashodi i broj zaposlenih rastu. Godine 2015. ostvarena dobit nakon oporezivanja iznosila je 186 milijuna kuna, a lani 73 milijuna kuna manje. U istom razdoblju rashodi su rasli za 82 milijuna kuna, a broj zaposlenih je od 2016. godine naovamo narastao za čak 794 ljudi. Sada je u Hrvatskim šumama ukupno zaposleno 7873 radnika.

NIJE ŠALA ZA 1. APRIL: Hrvatske šume ga morale vratiti na posao iako je za crni fond HDZ-a iz tvrtke ukrao milijun kuna

Najbolji kolektivni ugovor u svim državnim tvrtkama

Radnici bi itekako trebali biti zadovoljni novim kolektivnim ugovorom, možda i najboljim takvim od svih državnih tvrtki. Taj, naime, donosi povećanje plaća od šest posto, povećanje dodatka na plaću sa 696 kuna na 996 kuna, jedan dan više godišnjeg odmora radnicima s beneficiranim radnim stažom, a dogovorene su otpremnine za poslovno i osobno uvjetovani otkaz u visini od tri prosječne plaće isplaćene radniku u posljednja tri mjeseca te za svaku godinu neprekidnog rada u visini od najmanje 60 posto prosječne plaće isplaćene radniku. Iznos otpremnine može iznositi najviše 220.000 kuna.

Usporedbe radi, piše Jutarnji list, u Hrvatskim autocestama radnik otpremninom dobije 35 posto plaće bruto za svaku godinu staža, a najviše 200.000 kuna neto.

Nadalje, odlaskom u mirovinu radnik Hrvatskih šuma dobiva 20.000 kuna otpremnine dok, recimo, radnici Hrvatske pošte odlaskom u mirovinu dobivaju 8000 kuna otpremnine. Ako pak Hrvatske šume odluče nekom radniku dati poslovno ili osobno uvjetovan otkaz ugovora o radu, tada mu moraju osigurati drugo radno mjesto, prekvalifikaciju ili rad u nepunom radnom vremenu. Sve to u slučaju da radnik pristane na te uvjete. Ako ne pristane, ima pravo na otpremninu do maksimalno 220.000 kuna bruto.

KOLEKTIVNI UGOVORI ŠTITE IH KAO LIČKE MEDVJEDE: Dobivaju plaćeno i kada sudjeluju u amaterskim kulturnim natjecanjima

Od 2011. nisu povećavali materijalna prava radnika

Ali to nije sve. Jutarnji list piše kako će, prema novom kolektivnom ugovoru, Hrvatske šume za Uskrs radnicima isplatiti dar u naravi u vrijednosti od 300 kuna. Usto imaju i pravo na regres u visini od najmanje 50 posto prosječne plaće tvrtke koja ove godine iznosi 3176 kuna. Svake godine radnicima se mora isplatiti i stimulacija temeljem pozitivnih rezultata, a zadržano je i pravo na jubilarne nagrade (od 1500 do 5000 kuna, ovisno o stažu), božićnice (2500 kuna) i uskrsnice, dar djeci za Svetog Nikolu (u vrijednosti od 600 kuna), naknade za prijevoz, odvojeni život (1750 kuna mjesečno) i dnevnice za rad na terenu (170 kuna).

Ni to nije sve. Prema kolektivnom ugovoru, u Hrvatskim šumama nitko od radnika ne može biti proglašen tehničkim viškom ako ima status branitelja iz Domovinskog rata, što je stavka koja postoji još jedino u kolektivnom ugovoru Hrvatskih željeznica. Isti status u Hrvatskim šumama uživaju i samohrani roditelji, odnosno posvojitelji s djetetom do 15 godina, roditelji odnosno posvojitelji koji uzdržavaju troje ili više malodobne djece, roditelji djeteta s težim tjelesnim ili mentalnim oštećenjem te predstavnici radnika u Nadzornom odboru.

U Hrvatskim šumama kažu kako su odluku o povećanju plaća donijeli jer od 2011. godine radnicima nisu bila poboljšavana materijalna prava, a inflacija je u tom razdoblju iznosila 5,4 posto.

MUĆKE U HRVATSKIM ŠUMAMA: Bivši ministar Jakovina znao je za štetne ugovore teške 400 milijuna kuna?

Povratak na Net.hr