Vlasti u Hrvatskoj zacrtale su cilj da do kraja lipnja 50 posto stanovnika bude cijepljeno barem jednom dozom cjepiva. Trenutačno je taj postotak 39,6 s tim da je interes za cijepljenje u padu. Nedavno smo imali i više od 180.000 cijepljenih u jednome tjednu, a proteklog je tjedna prvom dozom cijepljeno tek 65.000 građana.

Stoga je, piše Jutarnji list, dogovorena nova kampanja u kojoj će sudjelovati poznate osobe, a početkom tjedna, na sastanku premijera Andreja Plenkovića sa županima, dogovoreno je da lokalne sredine krenu s konkretnim motivirajućim mjerama.

Pojačava se kampanja cijepljenja

Kako bi se cijepilo što više građana, u Karlovcu će pred domovima zdravlja biti postavljeni punktovi na kojima će se moći cijepiti tko god želi. Primorsko-goranska županija planira slati mobilne timove za cijepljenje u Gorski kotar i na otoke. A u Podravinu u ponedjeljak stiže autobus sa cjepiteljima koji će obilaziti manja mjesta.

Cijepljenima se neće dijeliti novac, kao u nekim zemljama, ali bi, kako se doznaje, cijepljeni Zagorci mogli dobiti besplatne ulaznice za toplice, a za cijepljene Splićane organizirat će se besplatne kazališne predstave.
Konkretnije, svi Zagorci koji će se cijepiti tijekom lipnja i srpnja dobit će cjelodnevnu ulaznicu za četiri kupališta Krapinsko-zagorske županije. Kad dođu na blagajnu bazena, bit će im dovoljno da predoče osobnu iskaznicu, a prodavač karata provjerit će je li njihovo ime na popisu cijepljenih. Troškove će snositi Krapinsko-zagorska županija.

"S kupalištima Tuheljske toplice, Terme Jezerčica, Krapinske i Stubičke toplice sve je dogovoreno, ostaju tek tehnički detalji. Morali smo pronaći zakonski model, našli smo ga i sutra raspisujemo Javni poziv", kazao je krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

'Možemo davati ulaznice za ovo ili ono, ali sve je to sitno'

U Splitsko-dalmatinskoj županiji planiraju se cijepljenja uz pomoć mobilnih timova na otocima i u Zagori. Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko dalmatinske županije, Željka Karin, kaže da će cijepljeni Splićani 23. lipnja dobiti na poklon predstavu splitskog HNK.

Jutarnji list piše da je varaždinski župan Anđelko Stričak okupio je jučer županijske gradonačelnike i načelnike i ponudio im dolazak medicinskih timova za cijepljenje u njihov kraj, pod uvjetom da oni pronađu stotinjak osoba koji se žele cijepiti i osiguraju punkt. Koprivničko-križevački župan Darko Koren smatra da bi se ljude moglo privući na cijepljenje samo inicijativom s državne razine.

"Mi možemo davati ulaznice za ovo ili ono, ali to je sve sitno. Treba okrenuti stvar pa donijeti odluku da se na sportske sadržaje, koncerte, što god, ne može bez potvrde o cijepljenju", kazao je Koren.