Njemačka kancelarka Angela Merkel (CDU) upozorila je na opasnost delta-mutacije koronavirusa. "Ono što nas brine je takozvana delta-varijanta, koja se ponovo vrlo brzo širi u Velikoj Britaniji", rekla je Merkel nakon razgovora s pokrajinskim premijerima u Berlinu, piše Deutsche Welle.

Svaki dan tijekom kojega se zabilježi mali broj infekcija ovom varijantom je dobar dan, istaknula je Merkel i dodala da je sada važno postići daljnji napredak u cijepljenju. "U biti se nalazimo u utrci s cijepljenjem", rekla je kancelarka.

Relativno rijetka varijanta

Na temelju podataka Instituta Roberta Kocha (RKI), delta-varijanta je u Njemačkoj još uvijek relativno rijetka. Njezin udio u ispitanim uzorcima za sada iznosi 2,5 posto, prema izvještaju RKI-a o mutantima klasificiranim kao zabrinjavajućim. Te informacije se odnose na tjedan od 24. do 30. svibnja.

Varijante virusa klasificirane su kao zabrinjavajuće ako se mogu lakše širiti, uzrokovati težak tok bolesti ili ako se virus toliko promijenio da zaštita cijepljenih građana i onih koji su se oporavili može biti narušena. S udjelom od 94 posto pregledanih uzoraka, varijanta alfa (B.1.1.7, otkrivena u Velikoj Britaniji) i dalje uzrokuje većinu infekcija širom Njemačke.

Mutacija možda izbjegava djelovanja pojedinih cjepiva

Merkel je istovremeno trenutni razvoj pandemije u Njemačkoj nazvala "izuzetno zadovoljavajućim" u pogledu broja zabilježenih slučajeva infekcije. "Možemo reći da su se napori proteklih mjeseci isplatili." Međutim, dodala je, korona nije nestala, što pokazuje eksponencijalni rast infekcija u Velikoj Britaniji zbog delta-varijante virusa.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) ranije je upozorila da se delta-varijanta širi Europom. Regionalni direktor SZO-a za Europu Hans Kluge objasnio je da se ona trenutno širi u cijeloj regiji.

Mutacija je možda u stanju izbjeći djelovanje pojedinih cjepiva, rekao je Kluge. Dok istovremeno u mnogim zemljama mjere ograničenja zbog pandemije polako popuštaju i stoga su ponovo mogući brojni kontakti, kako je rekao, jedan dio ugrožene populacije i dalje je nezaštićen, posebno osobe starije od 60 godina.

Traži se ubrzavanje kampanje cijepljenja

"Već smo se nalazili na ovoj točki", rekao je Kluge. "Tijekom prošlog ljeta broj slučajeva postupno se povećavao kod osoba u mlađim starosnim grupama, a zatim se proširio i na starije grupe, što je doprinijelo poražavajućem ponovnom širenju virusa." Ovaj razvoj događaja na kraju je doveo do uvođenja lockdowna i povećanja broja smrtnih slučajeva tijekom jeseni i zime 2020. godine. "Ne treba dozvoliti da napravimo istu grešku", rekao je Kluge.

Regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije nije savjetovao odgađanje putovanja, ali je zahtijevao odgovorno ponašanje. Također je zahtijevao ubrzavanje kampanja cijepljenja širom Europe.