UMIROVLJENICI SU OGORČENI

ČELNIK STRANKE IZ VLADAJUĆE KOALICIJE: ‘Ministrica Šikić nas je prevarila!’

Naši umirovljenici koji to nisu očekivali, mogu se osjećati prevarenima. A s obzirom da mi njih zastupamo u Saboru, onda možemo reći – da, pokušali su nas prevariti. Međutim mi nećemo podržati reformu na ovakav način kakav je predložen, kazao je čelnik Bloka umirovoljenici zajedno Milivoj Špika gostujući u Dnevniku Nove TV.

Stranka kojoj je Špika na čelu, Blok umirovljenici zajedno (BUZ), dio je vladajuće Domoljubne koalicije, no za predloženu mirovinsku reformu neće glasovati.

Odluka na štetu budućih generacija

Špika je ogorčen jer je, kaže, ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić bez dogovora s BUZ-om predložila spomenutu reformu.

“Dogovor je bio da se nikakvi prijedlozi unutar socijale i mirovinske reforme neće raditi ni predlagati u javnosti, dok se to ne raspravi s BUZ-om i Nacionalnim vijećem za umirovljenike i starije osobe”, pojasnio je Špika dodavši da ostavku ministrice neće tražiti iduća dva mjeseca dok se ne vidi razvoj situacije. Usto će tražiti još jedan sastanak s njom da vide hoće li ostati pri svom prijedlogu.

“Taj prijedlog koji će doći u Sabor bit će predmet rasprave. Dakle, postoji mogućnost da se još korigira, jer Hrvatsku nitko nije tjerao da miče onaj SDP-ov prijedlog i zakon koji su donijeli 2013. da se u mirovinu sa 67 godina ide od 2038. godine. Nitko od nas nije tražio da skratimo na 2028. i nitko nije tražio da povećamo tu penalizaciju. Dakle, to je isključivo odluka koja ide na štetu budućih umirovljenika”, kazao je.

MINISTRICA IMA SAN: ‘Nadam se da će se unuci i djedovi boriti za ista radna mjesta’

Zadnji sastanak koalicije bio je – davno

Upitan o komunikaciji unutar Domoljubne koalicije, predsjednik BUZ-a kaže kako je davno bio posljednji zajednički sastanak na kojem se moglo slobodno razmijeniti mišljenja.

“Jedan sastanak je bio prije, čini mi se, dva mjeseca dok se ova Vlada još sastavljala. Mislim da je to bio sastanak od 15 minuta na kojem možete reći ‘Dobar dan, kako si’ a ne možemo ništa ozbiljno popričati, Dakle, vlast ovako konfigurirana neće se moći dugo održati, a da bi se održala komunikacija i konzultacija unutar partnera je neophodna. To je put ka uspjehu. Izostanak te komunikacije je put, zna se gdje”, ustvrdio je Špika dodavši da BUZ nije ušao u koaliciju da bi statirao.

BURNO U SABORU: Jedna od članica Domoljubne koalicije odbila podržati Vladinu mirovinsku reformu

Dvije školske generacije završit će na birou

Trenutak koji bi mogao prevagnuti na stranu izlaska BUZ-a iz Domoljubne koalicije moglo bi, kaže Špika, biti pitanje ostavke ministrice Šikić.

“Ako se nastavi ovakva isključivost i ukoliko se gospođa Šikić ne potrudi malo bolje upoznati sa zakonima koji tretiraju rad i mirovinski sustav, onda ćemo morati poduzimati neke stvari. Mi nemamo vremena za nečije igre i da bi se netko naučio. Mi nemamo previše vremena, u svakom slučaju”, poručio je.

Dok se nova radna mjesta ne počnu otvarati u toj mjeri da se jedan dio umirovljenika radno aktivnih može vratiti aktivno u rad sve će, po njegovom mišljenju, biti pretakanje iz šupljega u prazno. A s produljenjem radnog staža na 67 godina dugoročno se, kaže, dvije školske generacije ljudi koji dolaze na tržište rada “stavljaju na biro”.

POBUNA HDZ-A PROTIV REFORME: ‘Odlazak u penziju sa 67 godina? Ne znamo odakle to Oreškoviću’

Povratak na Net.hr