U TIJEKU JE RASPRAVA

BEROŠ SE USPROTIVIO WHO-U: Najavio je skraćivanje izolacije: ‘Zaraznost se značajno smanjuje nakon sedmog dana bolesti’

‘Zaraznost se značajno smanjuje nakon sedmog dana bolesti pa se predlaže da se osobe u izolaciji otpuštaju nakon desetog dana, ako u zadnja 24 sata nemaju simptome’

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je danas na sjedici Vlade da je u tijeku stručna epidemiološka rasprava o mogućem skraćenju izolacije za zaražene na deset dana, dok će samoizolacija i dalje trajati 14 dana.

“Sukladno najnovijim znanstvenim spoznajama, zaraznost se značajno smanjuje nakon sedmog dana bolesti pa se predlaže da se osobe u izolaciji otpuštaju nakon desetog dana, ako u zadnja 24 sata nemaju simptome. Izuzetak su osobe koje imaju teže oblike bolesti, pneumoniju, gdje otpust ovisi o kliničkoj procjeni. U tijeku je stručna epidemiološka rasprava o mogućim procjenama tih smjernica u Hrvatskoj”, rekao je Beroš.

UN-ova organizacija je odbila skratiti svoju preporuku 14-dnevne karantene za one koji su bili u dodiru s virusom. “Naša preporuka 14-dnevne karantene se temelji na našem razumijevanju razdoblja inkubacije i prijenosa bolesti, i promijenili bismo ju samo na temelju promjene našeg razumijevanja znanosti, što za sada nije slučaj”, inzistirala je Catherine Smallwood zadužena za hitne situacije WHO Europa.

STOŽER JE DONIO ŠEST NOVIH ODLUKA: Davor Božinović na Vladi objavio o kojim se epidemiološkim mjerama radi

Pad broja hospitaliziranih

No, samoizolacija će zasad ostati 14 dana, iako se i to područje pažljivo prati te će u budućnosti biti predmet rasprava. Beroš je izvijestio da dvije najveće infektološke klinike u Hrvatskoj, zagrebačka i splitska, unatrag tjedan dana bilježe pad broja hospitaliziranih, dok je na razini Hrvatske postotak hospitaliziranih u odnosu na tjedan ranije dva posto veći.

Od početka epidemije postotak umrlih u odnosu na broj zaraženih u Hrvatskoj je 1,68, dok je u svijetu prosjek 3,6. Također, u proteklih tjedan dana broj aktivnih slučajeva se smanjio za gotovo 18 posto.

U Hrvatskoj je trenutno 2108 aktivnih slučajeva. Danas imamo ukupno 300 hospitaliziranih, što je u odnosu na tjedan dana ranije 20 manje, dok su na respiratoru 24 osobe. U proteklih tjedan dana na bolničko liječenje primljeno je 86 pacijenata, a otpušteno ih je 180. Srednja dob zaraženih je 42,1 godina. U zadnjih tjedan dana zabilježena je zaraza kod 72 zdravstvena djelatnika, a 545 ih je u samoizolaciji.

‘PITANJE JE KOLIKO ĆE HRVATA UMRIJETI TIJEKOM ZIME’; Lauc otkrio treba li razmišljati o oštrijim mjerama i priznao: ‘Neke su bile pogrešne…’

Preraspodjela radnika

Na osnovu zahtjeva županijskih stožera Ministarstvo zdravstva donijelo je odluku po kojoj se Specijalna bolnica za ortopediju Biograd na moru i Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Thalassoterapia iz Crikvenice određuju ustanovama za privremeno pružanje zdravstvene skrbi oboljelima od Covida-19.

Provode se i privremene preraspodjele zdravstvenih radnika iz matičnih ustanova u one gdje postoji potreba, kako bi se svim pacijentima osiguralo optimalno pružanje zdravstvene skrbi.

ČEKAJU LI I NAS ‘TIHE ZONE’? Znanstvenici tvrde da bi to moglo drastično smanjiti širenje virusa u zatvorenom

Adekvatno zbrinjavanje i ostalih bolesnika

“U bolničkom sustavu ulažu se iznimno veliki napori kako bi se, uz zbrinjavanje bolesnika s koronavirusom, adekvatno zbrinuli i svi ostali, a to su hitni, žurni, prioritetni, onkološki pacijenti, vunerabilne skupine te teški kronični pacijenti”, napominje Beroš.

Kratkoročni učinci epidemije na zdravlje stanovništva su pod kontrolom te se poduzimaju koraci za suzbijanje dugoročnih posljedica na najmanju moguću mjeru. “Posebna briga posvećena je onkološkim pacijentima u aspektima ranog otkrivanja bolesti, dostupnosti liječenja i smanjivanju smrtnosti”, rekao je.

Ponovno su pokrenuti preventivni pregledi za otkrivanje raka dojke i debelog crijeva, a terapija se provodi kontinuirano i bez odgode. Prošlog tjedna pokrenut je ponovno i program ranog otkrivanja slabovidnosti kod djece.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr