Na ovim slavonskim kulenima za nekoliko mjeseci konačno će biti
oznaka geografskog podrijetla. I to zahvaljujući Udruzi kulen
kulin iz Bošnjaka.
Samo jedna od koristi oznake geografskog podrijetla je povećanje
proizvodnje. Te oznake već imaju baranjski kulen, dalmatinski,
drniški i krčki pršut, potom lički krumpir, meso zagorskog
purana, poljički soparnik i virovitička paprika.
Još je bolja preporuka oznaka izvornosti - koju imaju istarski
pršut - ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, ogulinski kiseli
kupus i varaždinsko zelje. Sve zajedno zaštićeno je 12 proizvoda
- lista se nije promijenila već godinu dana - no u ministarstvu
su primijetili da je zahtjeva sve više.
No kad je u pitanju zaštita na razini Europe - procedura je
pokrenuta samo za istarski pršut, trebala bi krenuti i za
varaždinsko zelje.
Zasad nemamo nijedan proizvod zaštićen na razini Europe. A dok
proizvođači otežu - dva smo vjerojatno već izgubili - teran i
prošek.
Manje od mjesec dana do Europske unije - a niti jedan hrvatski proizvod nije zaštićen na razini EU. Neki, najprepoznatljiviji - poput paškog sira, nisu zaštićeni čak ni u Hrvatskoj. Slavonski kulen pak konačno bi trebao dobiti oznaku geografskog porijekla - i postati 13. zaštićeni proizvod u Hrvatskoj.