Vjerovali ili ne, Hrvatska, zemlja sa relativno čistim i bogatim morem, kad je riječ o prehranjivanju ribom, zauzima jedno od mjesta sa samog začelja europske gurmanske ljestvice?! Sa devet kilograma prosječne godišnje potrošnje po glavi stanovnika, bolje mjesto u usporedbi s drugima nismo ni zaslužili.
Mediteranska kuhinja smatra se jednim od najzdravijih načina prehrane uopće, stoji u napisu 'Zašto u Hrvatskoj jedemo najmanje ribe u Europi?', a posvećenom pitanjima tzv. 'kulture prehrane'. Naravno, to podrazumijeva veći udjel ribe u prehrani, naravno u odnosu na meso i mesne prerađevine. Hrvatska ima odlične pretpostavke za takav način prehrane, objašnjava se u časopisu 'CRO turizam', ali u zbilji stvar izgleda posve drugačije. Statistike pokazuju da stanovnik Europske Unije pojede godišnje prosječno 22
kilograma ribe. Uz Portugal, gdje se godišnje pojede prosječno 57 kilograma morske ribe, visoko su rangirane Španjolska, Finska, Francuska, Švedska i Grčka. Sa prosječnih 93 kilograma po stanovniku, Islanđani su bez konkurencije, svjetski prvaci. Slijede Japanci sa 68 kilograma.
I Njemačka sa 12 i Austrija sa 10, bolje su se plasirale od Hrvatske sa njenih 9 kilograma ribe po glavi stanovnika. Austrija nema mora, Hrvatska, naravno ima. Što reći, do da prema onoj staroj postolar obično ima najgore cipele!