Na mnogim baranjskim trsovima grozdove nije ni vrijedilo brati. Loša godina ostavila je od 30 do 90 posto štete.
"Najviše posljedica je bilo na ranim sortama, znači chardonnay konkretno kod nas, pinot bijeli, pinot sivi...", rekao je LiborCaha, voditelj proizvodnje Vinarije Josić.
Previše kiše, a onda i bolesti, određene sorte su desetkovali.
"Loza zahtijeva jednu sunčanu godinu, gdje neće biti ovakvih ekstrema bez sunca, sa previše oborina, sa naglim naletima hladnog vremena", objasnio je Bojan Stipešević sa Poljoprivrednog fakulteta Osijek.
Od istoka do zapada, sjevera i juga svi su vinogradi stradali. Na Korčuli je pošip gotovo uništen, a Istra će imati manjak malvazije i terana.
"Najviše nas je pogodilo što nismo imali sirah koji nam je inače
godinama uvijek bilo najbolje grožđe. Ove godine jednostavno bilo
je previše vode, bobice su počele pucati", kaže istarski
vinogradar Bruno Trapan.
"Šećeri su bili niži, kiseline više nego u odnosu šta očekujemo
da dobijemo u podrum, tako da smo morali jedan dio i u podrumu
odraditi", rekao je istarski vinogradar NevenBenazić.
Vinogradar iz baranjske Suze jedan je od rijetkih koji je uspio
spasiti vinograd. Zaštita ga je, kaže, mnogo koštala, ali će zato
imati više vina.
"Ove godine tko je htio malo uštediti i malo, ajmo reći,
filozofirao što se tiče vinogradarstva sa špricanjem, taj je imao
ogromne štete", rekao je baranjski
vinogradar ZoltanPinkert.
A ogromne štete znače manje vina i više cijene. Ipak, s obzirom
na godinu, kvaliteta će biti iznad očekivanja.
"Jako smo zadovoljni sa crnim sortama tipa cabernet sauvignon, cabernet frankovka i merlot, dale su jako lijepa vina, opet ponavljam, nešto manje količina, ali kvalitetom zadovoljava apsolutno svim standardima koje smo si dosad postavljali", rekao je enolog Vinarije Josić IgorDeak.
"Kvalitetu smo uspjeli dobit dosta visoku, nije to na razini
2013., solidna berba će biti, osim kada pričamo o količinama",
kaže Trapan.
2014. godinu hrvatski vinari pamtit će po nikad praznijim
bačvama.