večera za badnjak /

Hoće li ribe biti dovoljno i kolike su cijene?

Za posnu večeru na Badnjak potrebno je točno tri godine i 45 minuta. Toliko, naime, traje uzgoj šarana i priprema fiš paprikaša, kojeg uoči Božića tradicionalno kuhaju Slavonci. Hoće li ribe biti dovoljno i kolike su cijene?

21.12.2013.
19:00
VOYO logo

Iz slavonskih kotlića i ovoga će Badnjaka zamirisati tradicionalni fiš paprikaš.

"Meljemo luk, na mikser, u blenderu, sitno, unutra idu glave, repovi, riblja mliječ, svježa paprika crvena...", kazao je kuhar Tihomir Filipović.

Potrebno je 45 minuta kuhanja i tri godine uzgoja.

Iz Našičkih ribnjaka ovih se dana vadi po 20 tona šarana na dan.

"Osam sati, devet sati, zavisi kako ide, kamioni dolaze i odvažaju tu ribu", kazao je Josip Kuhar, poslovođa na ribnjaku.

Iako se još osjećaju posljedice prošlogodišnje suše, ribe će na tržištu biti dovoljno.

"Sigurno da u ovo vrijeme se proda 200 do 300 tona na svakom ribnjaku u Hrvatskoj", izjavio je direktor ribnjaka Salko Plehandžić.

Najtraženiji u Slavoniji je živi šaran, i to bez ljuske. Okus je isti, ali je posla manje.

"Najviše ide goli šaran, to je uobičajeno zbog toga što mi ga takvog i držimo, ali ga ljudi najviše traže, lakše ga je očistiti", kaže prodavač Krešo Rušanec.

U ribarnicama - udarni vikend. Na osječkoj tržnici traže se i odresci, jer mnogo je načina na koji se može pripremiti riba.

Sve je od prošle godine poskupilo, pa i za posnu večeru treba dati koju kunu više.

"Cijena šarana je 26,99 lipa, negdje najviše dvije, dvije i pol kile traže", kaže prodavačica Danijela Nakić.

Uz šarane, kupuju se somovi, amuri, babuške i tolstolobici. Potražnja je velika, a većina će Badnjak dočekati uz domaće rezance i fiš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo