Iz slavonskih kotlića i ovoga će Badnjaka zamirisati
tradicionalni fiš paprikaš.
"Meljemo luk, na mikser, u blenderu, sitno, unutra idu glave,
repovi, riblja mliječ, svježa paprika crvena...", kazao je kuhar
Tihomir Filipović.
Potrebno je 45 minuta kuhanja i tri godine uzgoja.
Iz Našičkih ribnjaka ovih se dana vadi po 20 tona šarana na
dan.
"Osam sati, devet sati, zavisi kako ide, kamioni dolaze i
odvažaju tu ribu", kazao je Josip Kuhar, poslovođa na
ribnjaku.
Iako se još osjećaju posljedice prošlogodišnje suše, ribe će na
tržištu biti dovoljno.
"Sigurno da u ovo vrijeme se proda 200 do 300 tona na svakom
ribnjaku u Hrvatskoj", izjavio je direktor ribnjaka Salko
Plehandžić.
Najtraženiji u Slavoniji je živi šaran, i to bez ljuske. Okus je
isti, ali je posla manje.
"Najviše ide goli šaran, to je uobičajeno zbog toga što mi ga
takvog i držimo, ali ga ljudi najviše traže, lakše ga je
očistiti", kaže prodavač Krešo Rušanec.
U ribarnicama - udarni vikend. Na osječkoj tržnici traže se i
odresci, jer mnogo je načina na koji se može pripremiti
riba.
Sve je od prošle godine poskupilo, pa i za posnu večeru treba
dati koju kunu više.
"Cijena šarana je 26,99 lipa, negdje najviše dvije, dvije i pol
kile traže", kaže prodavačica Danijela Nakić.
Uz šarane, kupuju se somovi, amuri, babuške i tolstolobici.
Potražnja je velika, a većina će Badnjak dočekati uz domaće
rezance i fiš.
Za posnu večeru na Badnjak potrebno je točno tri godine i 45 minuta. Toliko, naime, traje uzgoj šarana i priprema fiš paprikaša, kojeg uoči Božića tradicionalno kuhaju Slavonci. Hoće li ribe biti dovoljno i kolike su cijene?