Groznica zvana - salsa

20.10.2000.
14:52
VOYO logo

No, ova definicija zahvaća bit isto koliko i riječ drvo za veličanstveno stablo sekvoje. Salsa je jelo sa zubima, jelo koje će vas ražestiti, uzdići, jelo koje pleše i pršti bojama i okusom.

U zadnjih pet godina prodaja salse u Americi natkriljuje i kečap. Salsa s borovnicama i narančama, koja se često poslužuje uz puricu, umalo je pretekla konzumaciju tradicionalnih priloga, a za Meksikance, koji su sve i zakuhali, salsa je sastavni dio doručka, ručka i večere.

Klasični recept začinjen je rajčicom, lukom, peršinom, čilijem i limunovim sokom. Postoji i zelena salsa začinjena tomatillosom, kiselkastom biljkom sličnom rajčici, ali s ljutom ljuskom.

Iako se neke salse prokuhavaju, to nije slučaj s većinom. Svježe sirove verzije su uglavnom najbolje, posebno ukoliko se pojedu netom nakon pripremanja. Ono što je zajedničko gotovo svim verzijama je izostanak masnoća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S popularnošću, umak je doživio razne obrade i dorade koje uključuju mrkvu, gljive, pečeni kukuruz, selen, goruščicu, cimet i još mnogo čega. Mjere nisu toliko bitne, jer svaki kuhar ima drugačiji ukus, pa izgled finalnog proizvoda zavisi prvenstveno od kuharske mašte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klasična salsa sastoji se od:
- 1 velike rajčice, oguljenog i fino isječenog
- 1 srednjeg bermuda luka ili slatkog ružičastog španjolskog luka, ili 2 zelena luka - kora je uključena
- 4 zelena čilija, prženih i narezanih
- 1 velikog ili 2 mala češnja češnjaka
- 1/2 žličice soli

Smiješajte rajčicu, luk, čili i češnjak. Dodajte sol i marinirajte najmanje 15 minuta. (Salsa se u hladnjaku može očuvati do tjedan dana).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
gs australija
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike
Image
IGRE MOĆI /

Trump poslao jasnu poruku Rusiji: 'Nadam se da će učiniti pravu stvar'