No, ova definicija zahvaća bit isto koliko i riječ drvo za veličanstveno stablo sekvoje. Salsa je jelo sa zubima, jelo koje će vas ražestiti, uzdići, jelo koje pleše i pršti bojama i okusom.
U zadnjih pet godina prodaja salse u Americi natkriljuje i kečap. Salsa s borovnicama i narančama, koja se često poslužuje uz puricu, umalo je pretekla konzumaciju tradicionalnih priloga, a za Meksikance, koji su sve i zakuhali, salsa je sastavni dio doručka, ručka i večere.
Klasični recept začinjen je rajčicom, lukom, peršinom, čilijem i limunovim sokom. Postoji i zelena salsa začinjena tomatillosom, kiselkastom biljkom sličnom rajčici, ali s ljutom ljuskom.
Iako se neke salse prokuhavaju, to nije slučaj s većinom. Svježe sirove verzije su uglavnom najbolje, posebno ukoliko se pojedu netom nakon pripremanja. Ono što je zajedničko gotovo svim verzijama je izostanak masnoća.
S popularnošću, umak je doživio razne obrade i dorade koje uključuju mrkvu, gljive, pečeni kukuruz, selen, goruščicu, cimet i još mnogo čega. Mjere nisu toliko bitne, jer svaki kuhar ima drugačiji ukus, pa izgled finalnog proizvoda zavisi prvenstveno od kuharske mašte.
Klasična salsa sastoji se od:
- 1 velike rajčice, oguljenog i fino isječenog
- 1 srednjeg bermuda luka ili slatkog ružičastog španjolskog luka, ili 2 zelena luka - kora je uključena
- 4 zelena čilija, prženih i narezanih
- 1 velikog ili 2 mala češnja češnjaka
- 1/2 žličice soli
Smiješajte rajčicu, luk, čili i češnjak. Dodajte sol i marinirajte najmanje 15 minuta. (Salsa se u hladnjaku može očuvati do tjedan dana).