Američko istraživanje pokazalo je da podaci o kalorijskim vrijednostima pojedinih jela na jelovniku, izraženima crvenom, žutom i zelenom bojom, mogu utjecati na odluku o tome koliko će se hrane pojesti.
"To posebno vrijedi za osobe koje se najmanje brinu o svom zdravlju", kazala je voditeljica istraživanja BrennaEllison sa sveučilišta Illinois u Urbana-Champaignu.
"Kako bi se obuhvatio što veći broj potrošača, treba dati prednost korištenju simbola za kalorijske vrijednosti s obzirom na to da to smanjuje unos kalorija kod svih skupina", napisala je voditeljica istraživanja u časopisu International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity.
U ranijim istraživanjima utvrđeno je da ljudi jedu manje kad im se kaže koliko je kalorija u njihovoj hrani no znanstvenici su sada preciznije proučili kako prezentacija tih podataka djeluje.
U okviru istraživanja ispitanici iz jednog restorana u Oklahomi podijeljeni su u tri skupine od kojih je jedna dobijala jelovnike bez kalorijskih vrijednosti jela, druga je dobila jelovnik s precizno izračunatim kalorijskim vrijednostima svakog jela a treća jelovnik na kojemu je kalorijska vrijednost pojedinog jela bila označena crvenom, žutom ili zelenom bojom, pri čemu je crvena bila za jela s više od 800 kalorija, žuta za ona između 400 i 800, a zelena za ona ispod 400 kalorija.
Na kraju istraživanja utvrđeno je da je prva skupina naručivala obroke prosječne kalorijske vrijednosti 817 kalorija, druga prosječne vrijednosti 765 kalorija, a skupina s trobojnim oznakama kalorija 696 kalorija.
Iako se radi o razlici od najviše 121 kalorije dnevno stručnjaci upozoravaju da to znači gubitak pola kilograma tjelesne težine mjesečno.