Daska za rezanje često ne dobiva pažnju koju zaslužuje, te ljudi pretpostavljaju da su sve daske otprilike slične i ne opterećuju se s njezinom veličinom ili materijalom. No ako koristite istu dasku za sve namirnice, ili ako jednostavno niste razmišljali o razlici između drvene i plastične, svakako nastavite čitati.
Suprotno uvriježenom mišljenju, plastične daske nisu automatski sigurnije od drvenih. Istraživanja su pokazala da drvo ustvari može biti higijenskije, dugoročno gledano. Naime, s obzirom da je drvo porozne površine, a plastika nije, svi misle da je plastična daska otpornija na bakterije. No ljudi ne razmišljaju o tome da se svakodnevnoom uporabom i na plastičnoj dasci stvaraju ogrebotine.
Dean O. Cliver sa Sveučilišta u Kaliforniji svojim je istraživanjem utvrdio da su drvene daske za rezanje imale manje bakterija salmonele od plastičnih. Na drvenim su daskama bakterije 'potonule' ispod površine gdje se nisu razmnožavale i na kraju bi izumrle. Na plastičnim daskama, s druge strane, baketrije su se skupljale u ogrebotinama nastalim nožem, koje je nemoguće očistiti.
I dalje se mnogo polemizira oko ove teme, no službeni stav je da su obje vrste daski sigurne za korištenje dokle god se temeljito čiste i redovito mijenjaju. Pri pranju treba paziti da se dobro operu i osuše, a može se povremeno utrljati na njih mineralno ulje kako bi daska dulje trajala, ali i vaši noževi zajedno s njom. Također, najbolja metoda za sigurnu upotrebu jest da koristite različite daske za sirovo meso i perad, za povrće, te za voće, dok pripremate hranu. Ovo će spriječiti da se šire zaraze s jednih namirnica na druge, što je najveća opasnost.