Play ponuda

Žužul sucima: Oročite mojih 22 milijuna kuna jamčevine

shimmer fallback

'Oročite 22 milijuna kuna koje sam vam dao kao jamstvo. Ako dokažem nevinost, vratit ćete mi novac, ali s kamatama.

8.7.2010.
12:45
Play ponuda

Ovim je riječima Slaven Žužul, vlasnik imotske tvrtke Skladgradnja i osumnjičenik za protupravno stjecanje zarade na bojenju tunela za Hrvatske autoceste, zbunio suce i pravne stručnjake postavivši pred njih dosad neviđen izazov.

Žužulov prijedlog zasad je odbijen, a 22 milijuna Skladgradnje blokirano je na posebnom računu uz minimalnu kamatu.

Suci Županijskog suda smatraju da bi bilo nemoralno novac stečen kaznenim djelom oplođivati u komercijalnoj banci. Pritom se ističe da postoji zakonsko utemeljenje za blokiranje imovine i da je Žužul i dalje pod istragom, da je novac stečen nezakonito, pa dok je tako, on mora biti blokiran i njime se ne može komercijalno raspolagati, piše Jutarnji list.

Međutim, u dijelu pravosudnih krugova ima i onih koji smatraju da država prije svega treba voditi računa da u konačnici šteta bude što manja bez obzira na ishod postupka.

Takva je i logika ekonomista koji smatraju da bi se država prema blokiranoj imovini morala odnositi kao pažljiv gospodar. Njihov je stav da bi šteta u konačnici mogla biti i veća od 22 milijuna kuna, a oročenjem tog novca ona bi se donekle mogla i smanjiti.

Protivnici Žužulova prijedloga ističu da će on u slučaju oslobađajuće presude imati pravo tužiti državu za izgubljenu dobit ako se dokaže da novac koji mu je bio blokiran nije nezakonito stečen.

Bilo kako bilo, 22 milijuna Žužulovih kuna bez obzira na ishod postupka neće imati istu vrijednost na početku i kad postupak završi.

Prethodni članci:

arti-201002100595006 arti-201002090686006 arti-201005270841006

Play ponuda
Play ponuda