PREMINUO PERO KONJ / Osumnjičenik za ratne zločine u Orašju umro u bolnici; Uhitili su ga i pritvorili prije 10 dana

Osumnjičenik za ratne zločine u Orašju, Pero Vincetić zvani Konj preminuo je u osječkoj bolnici

2.8.2021.
14:38
Provjereno/Nova TV

U Općoj bolnici u Osijeku tijekom vikenda preminuo je 53-godišnji Pero Vincetić zvani Konj, bivši pripadnik HVO-a, protiv kojeg je Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku prije nekoliko dana otvorilo istragu zbog ratnog zločina u Orašju. Vincetić je tada bio zapovjednik u Vojnoj policiji Operativne zone Posavina, javlja Telegram.

Postupak protiv njega je tek sad otvoren, iako su neke žrtve podnijele prijave još 1994., a zatim i 2003. Iz Ministarstva pravosuđa i uprave se doznaje da je Vincetić bio pritvoren u osječkom zatvoru te da je, prema prvim informacijama, umro prirodnom smrću. Istražni zatvor mu je bio određen zbog opasnosti od bijega, jer ima i državljanstvo BiH.

Mučio 80 ljudi u improviziranim zatvorima

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku sumnjiči Vincetića da je između rujna 1992. i lipnja 1993. kao zapovjednik 5. bojne Vojne policije Posavina–Orašje, u sklopu 106. brigade HVO-a Orašje, ondje osnivao improvizirane zatvore, u kojima je zatvarao zarobljene pripadnike Vojske Republike Srpske i pripadnike bošnjačke nacionalnosti ako su bili njihovi pripadnici te civile srpske, bošnjačke nacionalnosti i Hrvate za koje je sumnjao da surađuju s pripadnicima Vojske Republike Srpske.

Prema tvrdnjama tužiteljstva, Vincetić ih je osobno mučio, a nije niti kažnjavao svoje podređene koji su sudjelovali u ubojstvima i mučenjima zatvorenika. Pripisuje mu se mučenja najmanje 80 vojnika i civila, od kojih je 23 preminulo, jedna osoba je silovana, a ostale su zadobile teške tjelesne ozljede.

Silovao Mađaricu, muža joj prebio

Telegramov novinar Drago Hedl još je 2012. razgovarao sa silovanom Mađaricom Tünde Fetzer i njenim teškom pretučenim suprugom Markom Benkovićem. Ona mu je ispričala kako joj je Pero Konj u svibnju 1992. upao u kuću u Orašju, na stol stavio pištolj i nož i naredio joj da se skine. Odbila je, a Vincetić i još jedan vojnik su je svladali i silovali. Nakon što ju je silovao i ukrao joj 11.000 njemačkih maraka, Vincetić ju je odveo na mađarsku granicu i protjerao je. Ona je kasnije doznala da je trudna te je odlučila pobaciti, ali više nije mogla imati djece.

Istog dana je Vincetić s trojicom vojnih policajaca uhitio njenog supruga, Marka Benkovića i oteo mu pušku, koju je kao pripadnik HVO-a imao za čuvanje straže. U improviziranom zatvoru u Osnovnoj školi u Donjoj Mahali su ga držali mjesec i pol dana i tukli, zbog čega je više puta gubio svijest. Spasio ga je prijatelj Đuro Matuzović, nakon čega odlazi u Mađarsku, nalazi suprugu i završava na operaciji žuči.

”Peri Konju nije bilo nimalo važno što sam Hrvat, a moja supruga Mađarica i što nismo imali nikakve veze sa Srbima koji su u tom dijelu Bosne ratovali protiv HVO-a. Bili smo imućni ljudi, imali smo ušteđenog novca i kilogram zlata i Vincetiću je samo to bilo pred očima”, svjedočio je Benković u razgovoru s Telegramovim novinarom Hedlom.

Opravdanja, opravdanja...

Hrvatskom pravosuđu trebalo je nevjerojatno dugih 18 godina da ga uhite. Posljednje u nizu opravdanja zbog čega ga nisu ranije optužili bila je i pandemija koronavirusa. No, taman kad se nešto i dogodilo u ovom slučaju, Vincetić je izbjegao kaznu.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali