Umrla je na užetu, bila je iscrpljena, rekla je 'ne mogu više' i zaspala

shimmer fallback

Postalo im je jasno da su zapeli na stijeni okovanoj ledom, padao je mrak, a temperatura se nesmiljeno spuštala.

24.6.2014.
9:43
Play logo

Neiskustvo i nedostatak opreme kumovali su strašnoj pogibiji mlade hrvatske radijske voditeljice Anje Grgić (26) u noći sa srijede na četvrtak u talijanskim Alpama, piše Jutarnji list.

Anja i njen prijatelj u srijedu ujutro krenuli su osvojiti jedan od Tri vrha Lavareda (Les Tre cime di Lavaredo) u Dolomitima, na području Južnog Tirola. Odlučili su se za najviši Gran cima (Veliki Vrh), koji doseže 2999 metara nadmorske visine. Uspjeli su se popeti, no kad su krenuli prema podnožju, nastali su problemi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izgubila je snagu

Na oko 2.500 metara Anja je izgubila snagu. Bila je potpuno iscrpljena. Veliki vrh zahtjevan je te penjanje graniči s alpinizmom.

Kada je iscrpljena Anja pratitelju rekla da se više ne može spuštati, on ju je čvrsto privezao uz stijenu te se nastavio spuštati kako bi pronašao signal za mobitel i pozvao pomoć. Ni on nije daleko odmakao. Nakon nekoliko stotina metara shvatio je da ne može dalje, padao je mrak, a on nije imao svu opremu potrebnu za noćni spust. Postalo im je jasno da su zapeli na stijeni okovanoj snijegom i ledom, na temperaturi koja se iz trenutka u trenutak nesmiljeno spuštala.

Sve do četiri ujutro mladić je povremeno dozivao djevojku kako bi je održao budnom. Nakon četiri sata Anja više nije odgovarala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

San vodi u smrt

Iako se svi slažu da je Anjin prijatelj učinio sve što je mogao kako bi je spasio, iskusni alpinisti upozoravaju da je u takvoj situaciji razdvajanje najgore što se može učiniti. Pothlađivanje se može usporiti grijanjem tijela uz tijelo, a dvoje ljudi može se međusobno održavati budnim, jer upravo san vodi u sigurnu smrt od smrzavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako je u podnožju Tri vrha temperatura bila 20 stupnjeva, na 2500 metara sigurno je bilo oko ništice. Slabi vjetar od pet metara u sekundi ništicu pretvara u minus pet stupnjeva. Ako je bilo vlage, kišice, proces pothlađivanja ubrzava se i do tri puta" rekao je Vinko Prizmić.

http://www.jutarnji.hr/iscrpljena-je-anja-rekla---ne-mogu-vise--i-zaspala---/1201301/

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
default_cta
Elon Musk show
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
default_cta
Britain's Got Talent
Tri sestre
Play logo