UHVAĆEN LIHVAR NA PODRUČJU DUBROVNIKA: / Jednoj žrtvi se uselio u dom, a druga je od straha pobjegla iz Hrvatske

Image
Foto: Ilustracija: Grgo Jelavic/PIXSELL

Uhićen je 57-godišnjak koji se sumnjiči za više kaznenih djela iznude i lihvarskih ugovora

26.8.2020.
11:51
Ilustracija: Grgo Jelavic/PIXSELL
Play logo

Provedenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Službe kriminalističke policije PU dubrovačko-neretvanske muškarac u dobi od 57 godina sumnjiči se za više kaznenih djela „Iznuda“ i više kaznenih djela „Lihvarski ugovor““ na štetu dvije muške osobe u dobi od 62 i 67 godina, izvijestila je dubrovačko-neretvanska policija.

Utvrđena sumnja da je osumnjičeni u razdoblju od 2005. do 2020. g., u namjeri da sebi pribavi znatnu protupravnu imovinsku korist, vršio kontinuirani pritisak prema oštećenom 62-godišnjaku, s kojim je prethodno imao poslovni odnos, da mu na osnovu nepostojećeg duga, odnosno nepostojeće očekivane dobiti spomenutog poslovnog odnosa, isplati 250 tisuća eura, zbog čega je oštećeni bio prisiljen prodati dio svoje imovine kako bi navedeni dug isplatio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je utvrđeno da je spomenutom oštećeniku izravno prijetio smrću pokušavajući ga na taj način prisiliti da na štetu svoje imovine isplati dugovanja osumnjičenika prema trećim osobama. Nadalje, kriminalističkim istraživanjem je također utvrđeno da je osumnjičeni oštećenom 62-godišnjaku tijekom 2009. godine posudio novčani iznos od 80 tisuća eura, obračunavajući mu pri tom nesrazmjernu kamatu po kojoj je iznos duga 2011. g. dosegnuo iznos od 354 tisuće eura, zbog čega je oštećeni bio primoran predati mu na korištenje svoju nekretninu u koju se osumnjičenik uselio.

Opisanim kaznenim djelima 62-godišnjaku je pričinjena materijalna šteta u iznosu od oko 5 milijuna kuna.

U strahu pobjegao iz Hrvatske

U odnosu na oštećenog 67-godišnjaka utvrđeno je da je osumnjičeni 57-godišnjak u vremenskom razdoblju od 2018. do 2020. g., u više navrata, iskorištavajući financijske poteškoće, lakomislenost i naivnost oštećenog, istome posudio novčani iznos od najmanje 78 tisuća eura, uz nesrazmjernu kamatu. Na osnovi nje oštećeni mu je isplatio najmanje 38.400,00 eura, ali je unatoč plaćenoj kamati, njegov dug i dalje rastao pa je oštećeni zbog nemogućnosti vraćanja duga i straha od osumnjičenika bio prisiljen napustiti Republiku Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Opisanim kaznenim djelima 67-godišnjaku je pričinjena materijalna šteta u iznosu od najmanje 307 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pretragom doma koji koristi osumnjičenik pronađena je dokumentacija i veća količina novca za koju se osnovano sumnja da potječu od izvršenja spomenutih kaznenih djela. Osumnjičeni 57-godišnjak je u poslijepodnevnim satima jučer, 25. kolovoza, uz kaznenu prijavu doveden pritvorskom nadzorniku ove Policijske uprave.

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo