'ŽALI SE DA VIŠE NE NOSIŠ KUVERTE' / Ured jednog osumnjičenika bio je mjesecima ozvučen: Otkriveni mutni poslovi u GSKG-u

Među stotinama sati snimljenih razgovora, čiji dio PNUSKOK i USKOK tek trebaju analizirati, snimljeni su tako razgovori između Blaževića i trojice poduzetnika osumnjičenih da im je pogodovao pri dodjeljivanju poslova obnove zgrada uglavnom vezanih uz oštećenja nastala dvama potresima

18.6.2021.
22:57
Patrik Macek/Pixsell

Šefu hitne službe GSKG-a Nevenu Blaževiću, koji je uhićen zbog namještanja poslova, njegov ured u Savskoj bio je najmanje nekoliko mjeseci ozvučen. Osim tajnoga snimanja njegovih telefonskih razgovora, mjesecima se snimalo i sve što se događalo u uredu, javlja Jutarnji list.

Među stotinama sati snimljenih razgovora, čiji dio PNUSKOK i USKOK tek trebaju analizirati, snimljeni su tako razgovori između Blaževića i trojice poduzetnika osumnjičenih da im je pogodovao pri dodjeljivanju poslova obnove zgrada uglavnom vezanih uz oštećenja nastala dvama potresima.

U nekim od tih razgovora Blažević se čak pozivao na direktora GSGK-a Joška Jakelića, stavljajući ga u prilično neugodan položaj. Naime, iz jednoga od razgovora snimljenih u Blaževićevom uredu Blažević de facto tvrdi da je ona provizija od 10% za "njega i Joška". Radilo se o jednome događaju gdje je predstavnik stanara otkrio kako su s računa pričuve njihove zgrade tvrtki Kum-grading Marija Jurinića plaćeni radovi na nekom privatnom stanu te je zaprijetio podnošenjem kaznene prijave ili tužbe.

'Zaboravi na mene i Joška. To ti je već 10%'

Kako bi obeštetili stanare i izbjegli tužbu, Blažević je pozvao Jurinića te mu predložio da se svakoga mjeseca s plaćanja Kum-gradingu skine određeni iznos kako bi se namirila šteta stanarima, a na što je Jurinić negodovao. U tome trenutku Blažević se šapatom obraća Juriniću:

"Zaboravi na mene i Joška. To ti je već 10%". Međutim, osim ovih insinuacija iz snimljenih razgovora, nikakvi dokazi ne ukazuju da bi u Blaževićeve privatne dogovore bio uključen i Jakelić koji će u ovome postupku biti samo svjedok. Upitan za čitavu situaciju nakon uhićenja, Jakelić je novinarima izjavio kako ne zna o čemu se radi te je i sam iznenađen.

Istražitelji su također snimili i kako su se u listopadu prošle godine upoznali Blažević i vlasnik tvrtke Exact Slaviša Veljković, još jedan poduzetnik koji će s Blaževićem završiti u pritvoru. Veljkovića je Blaževiću preporučio bivši šef komunalnoga redarstva Robert Ljutić.

'Kako stojite s postocima?'

Veljković je otvoreno pitao Blaževića: "Kako stojite s postocima?". Na to je Blažević odgovorio da Veljković treba biti dobar s referentima jer oni odlučuju o poslovima. Međutim, sudeći barem po inkriminacijama, Blažević i Veljković su kasnije uspostavili dobru suradnju, a GSGK je Veljkovićevim tvrtkama u sedam mjeseci uplatio više od pola milijuna kuna.

Na drugome sastanku koji su Blažević, Režek i nepoznati muškarac, kojega su zvali Jozo, imali u Blaževićevom uredu tema je ponovno bio stan, ali i kuverte. "Blažević Režeka drži za sebe jer od njega uzima najviše love. Žali se Blažević da više ne nosiš kuverte", rekao je "Jozo" Režeku, očigledno se našalivši.

Toj šali vjerojatno su se tada obradovali i policajci iz PNUSKOK-a koji su to druženje tajno snimali. Prema optužbama, Blažević je u zamjenu za novac sređivao poslove trojici poduzetnika, ali ne samo to. Trudio se da se njima prioritetno plati, a ponekad je čak, tvrdi USKOK, sabotirao druge ponuđače kako bi oni dobili posao.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali

Yasenka Skinage Collagen Elegance 10.000 - 500 ml
199kn285kn
Uspješno smanjuje bore te nadoknađuje izgubljeni kolagen