UBIO GA U PIJANOM NAGURAVANJU: / Povišena kazna Solinjaninu koji je pištoljem usmrtio prijatelja

Image

Najviši sud je dodao da je splitski Županijski sud pravilno olakotnim cijenjeno Glibino žaljenje i kajanje, pružanje pomoći Baliću,

30.4.2021.
15:25
VOYO logo

Vrhovni sud povisio je, s tri na pet godina zatvora, kaznu Kreši Glibi (56) koji je u listopadu 2018. u Solinu u pijanom stanju, nakon naguravanja pištoljem, usmrtio svojeg prijatelja Petra Balića.

Najviši sud je, priopćivši samo inicijale optuženika, istaknuo da je prvostupanjsku presudu splitskog Županijskog suda preinačio nakon prihvaćene žalbe državnog odvjetnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrhovni sud smatra da je prvostupanjski sud odmjerio kaznu u prekratkom trajanju jer sve utvrđene okolnosti nisu primjereno vrednovane prilikom odmjeravanja visine kazne zatvora. Najviši sud je dodao da je splitski Županijski sud pravilno olakotnim cijenjeno Glibino žaljenje i kajanje, pružanje pomoći Baliću, činjenicu da je otac troje maloljetne djece te da je bio smanjeno ubrojiv u vrijeme počinjenja kaznenog djela.

Image
STRAVA U BLIZINI VUKOVARA: /

Mladić (27) ubio vlastitu majku i pobjegao. Policija ga pronašla u drugom selu

Image
STRAVA U BLIZINI VUKOVARA: /

Mladić (27) ubio vlastitu majku i pobjegao. Policija ga pronašla u drugom selu

'Bahato nosio nabijeni pištolj za pojasom hlača na javnom mjestu'

Otegotnim je cijenjena Glibina dosadašnja osuđivanost, dok je prvostupanjski sud propustio cijeniti Glibinu bezobzirnost jer je bahato nosio nabijeni pištolj zataknut za pojasom hlača na javnom mjestu, nadodao je Vrhovni sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Željko Lukunić / PIXSELL

Vrhovni sud Republike Hrvatske

"Prilikom banalnog, pijanog naguravanja, potegnuo je taj pištolj. S prstom na obaraču udario je drugu osobu. Uslijed toga došlo je do nekontroliranog ispaljenja s fatalnim ishodom. Sve se to odvijalo u popodnevnim satima ispred stambenih zgrada u blizini brojnih građana", precizirao je najviši sud ističući da je Glibo zbog ovisnosti o alkoholu sklon ekscesima.

Najviši sud je istaknuo da je postrožena kazna primjerena ličnosti optuženika i počinjenom djelu te da je takva kazna pogodna za ostvarenje svrhe kažnjavanja i izražavanja društvene osude zbog počinjenog kaznenog djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je ubio prijatelja imao 2,29 promila u krvi

Krešu Glibu je sudsko vijeće splitskog Županijskog suda proglasilo krivim jer je 8. listopada 2018., oko 17.15 sati, u Solinu, na ulici ispred stambene zgrade, naguravao i prepirao s Nenadom Ristivojevićem i Balićem.

Glibo je tada u krvi imao 2,92 promila alkohola, a u jednom je trenutku iz pojasa hlača izvukao pištolj marke "Češka zbrojovka" kalibra 7,65 mm. Nastavio se naguravati s otkočenim pištoljem kojemu je metak bio u cijevi, a držao je i prst na okidaču. U jednom je trenutku pištoljem udario Ristivojevića po glavi, a tada je pištolj opalio i metak je pogodio Balića iz neposredne blizine u glavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Balić je od posljedica ozljeda preminuo u splitskoj bolnici 19. veljače 2019.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo