PRIČA KOJA JE ZGROZILA JAVNOST / Tko je majka koja je novac za liječenje svoga djeteta trošila na sebe? 'Malena joj je bila izvor prihoda'

Osumnjičena je u humanitarnoj akciji svojedobno skupljala novac za liječenje svog djeteta, a prema optužnici je od prikupljenih 985.830 kuna za svoje osobne potrebe potrošila 422.546 kuna

9.10.2021.
21:59
Thinkstock
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici podignulo je optužnicu protiv 34-godišnjakinje koju se tereti da je kao majka i zakonska zastupnica djeteta rođenog 2008. godine, u razdoblju od 24. siječnja do 2. svibnja 2019. godine grubo povrijedila djetetova prava, uslijed čega je prouzročena smrt djeteta. Na teret joj se i stavlja kazneno djelo utaje.

Ona je, naime, u humanitarnoj akciji svojedobno skupljala novac za liječenje svog djeteta, a prema optužnici je od prikupljenih 985.830 kuna za svoje osobne potrebe potrošila 422.546 kuna.

Odbijala surađivati s liječnicima

Riječ je o slučaju koji je, kako piše Dnevnik.hr, već u više navrata šokirao javnost. U kolovozu 2008. godine tada 10-godišnja Lana oboljela je od raka kostiju, a desetak dana nakon postavljene dijagnoze majka je s nekoliko humanitaraca pokrenula na Facebooku stranicu za pomoć u liječenju. I mediji su prenijeli njezine apele u kojima je isticala da za djevojčicu u Hrvatskoj nema lijeka te da joj je potreban novac za liječenje u Turskoj ili Njemačkoj.

No ispostavilo se da je liječenje pokriveno zdravstvenim osiguranjem te da majka nije surađivala s ovdašnjim liječnicima odbijajući daljnju kemoterapiju za djevojčicu. Smatrajući da bi prekid kemoterapije bio poguban za dijete, liječnici su majku prijavili Centru za socijalnu skrb. Ona je, pak, tvrdila da je djetetu od kemoterapije loše.

Tvrdila da kemoterapija nije lijek

"Kemoterapija po meni nekome uspije, ali većini ne. Ja i dalje tvrdim da to nije lijek. Sastav koji ima, to nije lijek", kazala je tada majka u prilogu emisije Provjereno Nove TV. Još je kazala kako joj liječnici ništa ne objašnjavaju i da joj ne žele dati nalaze kako bi se njezina kći liječila u inozemstvu.

Njezin bivši partner nekoliko mjeseci kasnije je, također za Provjereno, izjavio da je 'provlačila kćerinu karticu'. Takođe je kazao kako ona ima troje djece s tri različita partnera, ali je kod prikupljanja novca govorila da je samohrana majka. Majka i dijete u međuvremenu su, nakon četiri ciklusa kemoterapije, otišli u Njemačku, ali ni tada navodno nije redovito posjećivala liječnika. Ocu djevojčice za koju je skupljala novac branila je da viđa dijete, piše Dnevnik.hr.

'Novcem malene plaćala luksuz i dugovanja'

"Majka je tada iznajmila stan u Njemačkoj i od prvog veljače do prvog travnja 2019. dijete je bilo u tom stanu s majkom, a da uopće nije posjećivalo liječnika niti primalo kemoterapiju", stoji u presudi u sudskom sporu koji je pokrenuo otac djeteta. Majka se nije pojavila niti na jednom sudskom ročištu. Djetetu su u međuvremenu dijagnosticirane metastaze i umrrlo je u srpnju 2019. godine.

"Majka je novcem malene djevojčice plaćala i luksuz i svoja neka dugovanja, a najmanje djevojčicu", ispričala je jedna njena poznanica za emisiju Provjereno.

"To je ono najstrašnije u svemu. Malena djevojčica bila je mami izvor prihoda jer ta žena ništa drugo osim novca ne spominje", dodala je.

Inače, 34-godišnjakinji je oduzeto skrbništvo nad drugom djecom.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali