SKANDALOZNO: / Oženjen otac dvoje djece seksualno iskoristio 12-godišnju curicu pa dobio samo uvjetnu kaznu

Oženjen otac dvoje djece, u trenutku krimena star 25 godina, seksualno je iskoristio svoju 12 godina staru susjedu, a za to je na zadarskom sudu osuđen samo uvjetnom kaznom.

6.6.2018.
11:48
Thinkstock/Ilustracija
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ivan je Anin susjed koji joj je poslao zahtjev za prijateljstvo preko Facebooka. Iako je znala da mu je to lažni profil, prihvatila ga je. Potom su se neko vrijeme dopisivali, a onda i počeli tajno sastajati. Ivan bi Anu dočekao u automobilu, nakon što bi se iskrala iz kuće te je odvodio na pusta mjesta gdje su isprva samo razgovarali o školi, poslu i obiteljima. Jedne noći tijekom razgovora, zamolio je Anu da mu izmasira leđa, a kad ga je poslušala privukao ju je k sebi, zadigao haljinu i stupio s njom u spolni odnos...

Sve je trajalo pet minuta. Ivan ju je potom odvezao kući i putem joj rekao da o tome što se između njih dogodilo nitko ne smije ništa znati.

Ana nakon toga više nije mogla normalno spavati, imala je noćne more, nekoliko puta došlo joj je slabo, a nakon nekoliko dana i roditelji su shvatili da im se s djetetom nešto događa. Isprva im ništa nije željela reći, ali je sve ispričala nakon što su joj našli poruke u mobitelu.

Ivan i Ana su stvarne osobe, ali im je Zadarski.hr izmislio imena kako bi djevojčici zaštitio identitet. Opisani događaj odigrao se prije tri godine, u srpnju 2015., u jednom mjestu pored Zadra. Ivan je inače oženjen otac dvoje djece i u trenutku događaja imao je 25 godina, dok je Ana imala svega 12 i pohađala 6. razred osnovne škole.

Šokantna presuda sutkinje

Šokirani Anini roditelji prijavili su Ivana policiji, i sudilo mu se za spolnu zloporabu djeteta mlađeg od 15 godina te je za njegov zločin predviđena zatvorska kazna od jedne do maksimalno deset godina zatvora. Ipak, dobio je tek uvjetnu zatvorsku kaznu od godine dana s tri godine roka kušnje. Sutkinja Ivana Parać Krišto kao olakotnu okolnost mu je uzela činjenicu da je prethodno bio neosuđivan i da je otac dvoje malodobne djece.

Iako prvostupanjska, presuda sutkinje Parać Krišto skandalizirala je zadarske pravosudne krugove. Suci, odvjetnici i pravnici s kojima smo razgovarali zgražaju se nad sramotno malom sankcijom koju je sutkinja izrekla Ivanu. Smatraju je tek "mjerom upozorenja".

Odvjetnik oštećenice Ive Brkić, pak, kaže kako je presuda katastrofalna. "To je strašno neočekivano blaga kazna za počinjenje teškog kaznenog djela. I ja i ODO očekivali smo neuvjetnu zatvorsku kaznu. Siguran sam da će se ODO žaliti na ovu presudu. Osobno smatram da svi oni koji na bilo koji način spolno zlostavljaju djecu zaslužuju da iznutra vide kako izgleda zatvor", smatra odvjetnik Brkić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Inicijative ureda pravobraniteljice

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević nije htjela komentirati konkretni zadarski slučaj, no istaknula je kako su u više navrata predlagali zakonske promjene kako bi se sankcionirali prijstupnici. Posljednja inicijativa iz njezinog ureda u Ministarstvo pravosuđa otišla je lani u kolovozu i to baš zbog blagih sankcija koje hrvatski sudovi izriču za takve delikte.

"Slučajevi u kojima je počiniteljima seksualnih delikata nad djecom kazna zatvora zamijenjena radom za opće dobro ili je izrečena uvjetna kazna, nedvojbeno upućuju na propuste u sadašnjoj pravnoj regulativi", naglašava pravobraniteljica za djecu, koja je od ministra pravosuđa zatražila pooštravanje snakcija te nemogućnost da za takve delikte odgovaraju tek radom za opće dobro.

"Usto smo preporučili da Ministarstvo pravosuđa žurno osigura obveznu edukaciju svih sudaca koji donose odluke o kažnjavanju počinitelja seksualnog nasilja nad djecom, kako bi se upoznali s pojavnim oblicima i teškim posljedicama koje trpe djeca koja su bila žrtve seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja, te kako bi se sukladno tome educirali o nužnosti primjerenoga kažnjavanja počinitelja. Vjerujemo da bi se takvom obveznom edukacijom mogla ujednačiti sudska praksa te bi se onemogućilo donošenje presuda u kojima se interesi počinitelja stavljaju ispred interesa djece-žrtava, što nerijetko susrećemo u sudskoj praksi", kazala je Helenca Pirnat Dragičević.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali