Play ponuda

Rončević i Bačić: Nismo krivi

shimmer fallback
29.1.2010.
11:25
Play ponuda

"Razumio sam optužnicu i apsolutno se ne osjećam se krivim", kazao je Berislav Rončević na USKOK-ovu optužnicu koju mu je jutros pred sudskim vijećem predvođenim Jasnom Smiljanić pročitao zamjenik ravnatelja USKOK-a Darko Žagarac. Isto je kazao i Bačić.

Bivšem ministru obrane na zagrebačkom Županijskom sudu se sudi za zlouporabu položaja i ovlasti u nabavi vojnih kamiona 2004. godine. Uz bivšeg ministra u "aferi kamioni" optužen je i njegov pomoćnik Ivo Bačić, koji se također u zgradi suda na Zrinjevcu pojavio nešto prije 9 sati.

USKOK-ova optužnica ih tereti da su od tvrtke Eurokamioni kupili 39 vojnih kamiona marke Iveco za 34,4 milijuna kuna. USKOK tvrdi da su Ivecovi kamioni bili skuplji za 10,2 milijuna kuna od najniže cijene koju je na natječaju ponudila zagrebačka tvrtka Man Importer.

No, za razliku od tužiteljstva bivši čelnici Ministarstva obrane tvrde da MAN-ovi kamioni nisu udovoljavali traženim tehničkim uvjetima.

Vještak protiv vještaka

Obrane Rončevića i Bačića odbile su nakon čitanja optužnice i iznošenja dokaznih prijedloga prezentirati obranu poručivši da će to učiniti na kraju suđenja.

USKOK-ovi tužitelji već su kazali da optužnicu temelje na 390 dokumenata, iskazima 29 svjedoka te nalazima vještaka koji tvrde da su i jeftiniji kamioni zadovoljavali sve potrebe HV-a.

Obrana će, pak, takva mišljenja pokušati osporiti nalazima svojih vještaka koji tvrde da u nabavi kamiona nije bilo nezakonitosti ili korupcije.

Politički motiviran proces (?!)

Na ranijem pripremnom ročištu, kao i pri tzv. postupku potvrđivanja optužnice Rončević i Bačić tvrdili su da nisu krivi. Bivši je ministar isticao da je riječ o politički motiviranom procesu, a ta strategija već mjesecima izaziva čuđenje s obzirom da je njegova stranka na vlasti od trenutka kada je na nepravilnosti u dotičnoj javnoj nabavi upozorio predsjednik Stjepan Mesić, preko pokretanja istrage i podizanja optužnice pa do, eto, današnjeg dana kada će se pred sudom izjasniti o krivici.

Rončević je na čelu Ministarstva obrane bio od 2003. do početka 2008., kad je imenovan ministrom unutarnjih poslova. Na toj ga je dužnosti zamijenio Tomislav Karamarko nakon ubojstva odvjetničke vježbenice Ivane Hodak u listopadu 2008.

Nakon smjene s dužnosti Rončević je aktivirao mandat u Saboru, gdje je kao zastupnik vladajućeg HDZ-a, među ostalim, glasao i za izmjene Zakona o kaznenom postupku kojim je sudsku istragu u korupcijskim slučajevima zamijenila tzv. državnoodvjetnička. Jedan od prvih slučajeva na kojem su nove odredbe primijenjene bila je upravo "afera kamioni", a Rončević je ostao zapamćen i po izjavi da si nikada neće oprostiti što je podigao ruku za te zakonske izmjene.

Prethodni članci:

arti-200912140400006 arti-200912140182006 arti-201001120136006

Play ponuda
Play ponuda