OGLAS

KOD TUNELA UČKA / Prometni stručnjak o stravičnoj nesreći koja je odnijela 3 života: 'Što je vozač tamo radio, samo Bog zna'

Image
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Na pitanje zašto se događaju nesreće u tunelima, Husinec je naglasio skliskost ceste. "U tunelu Učka sada su radovi i on je izuzetno sklizak. Kroz njega idu kamioni koji nose blato. Upravo je zbog toga znak 40 jer se tamo stvarno ne može voziti brže"

7.12.2023.
17:10
Nel Pavletic/PIXSELL
VOYO logo

U tragičnoj nesreći kod tunela Učke u utorak trojica putnika izgubili su živote, a vozaču se liječnici još uvijek bore za život.

Velikoj tragediji kumovala je brzina, vozač iz Bosne i Hercegovine stisnuo je papučicu te na izlazu iz tunela i u zavoju svom brzinom udario u prometnu signalizaciju, a potom i u dio otoka naplatne postaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prizori nesreće su bili zastrašujući, svjedočili su to prvi koji su priskočili u pomoć. Bila je to jedna od najgorih nesreća koju su vatrogasci doživjeli na tom području.

"Silina je bila doslovno eksplozije. Izašli smo van i vidjeli razasute dijelove vozila i opreme. Odmah smo se opremili, izašli na intervenciju i pristupili unesrećenima", ispričao je za RTL Danas nakon nesreće zapovjednik Vatrogasnog dežurstva Bina Istre Damir Antić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvojica putnika 37 i 27 godina, državljanina BiH, preminula su na licu mjesta, u riječkoj bolnici kasnije preminuo i 25-godišnji mladić iz Srbije, unatoč naporima liječnika.

Image
SMRT U TUNELU /

Damir o hororu u tunelu Učka: 'Zvučalo je kao eksplozija, dijelovi su se razasuli. Prizor nas je šokirao...'

Image
SMRT U TUNELU /

Damir o hororu u tunelu Učka: 'Zvučalo je kao eksplozija, dijelovi su se razasuli. Prizor nas je šokirao...'

Zašto se u tunelima događaju neke od možda najgorih tragedija na cesti pitali smo prometnog stručnjaka Gorana Husinca koji je komentirao i ovu tragediju u tunelu Učka. "Bio sam tamo zbog očevida sasvim druge nesreće, te sam od djelatnika doznao da su izmjerili kako su mladići prošli brzinom od 137 km/h. To znači da je vozio abnormalno brzo, a 'razbio' se kod znaka za ograničenje brzine od 40 km/h", priča Husinec. "Vidi se slika razbijenog auta i znak ograničenja brzine od 40. km/h. Tako razbiti auto nije moguće da se netko vozio brzinom prema ograničenjima", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No prometni stručnjak otkrio nam zašto su nesreće u tunelima toliko strašne i što im najviše kumuje. Jedan detalj posebno je zanimljiv.

"Svaki tunel je sklizak sam po sebi jer tu ne pada kiša i ne ispire ga. A i svi ispušni plinovi automobila ostaju u tunelu, ne rasplinu se kao vani, a onda se pomiješaju s vlagom koje uvijek ima u tunelu i tako tvore sklisku površinu", rekao je. Ističe da je upravo zato u tunelima dozvoljena manja brzina. "Dodatno, u tunelu Učka sada su radovi i on je izuzetno sklizak. Kroz njega idu kamioni koji nose blato. Upravo je zato taj znak ograničenja od 40 km/h jer se tamo zaista ne može voziti brže. A što je vozač iz prometne tamo radio - to samo Bog zna", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Nel Pavletic/Pixsell
Image
Foto: Nel Pavletic/Pixsell

Prokomentirao je općenito ponašanje vozača te napomenuo da "samo treba voziti po pravilima i propisima, a sigurno ne 140 na sat". Naglašava da uvijek treba vjerovati stručnjacima koji određuju propise vožnje. "Svatko tko je normalan zna - ako je znak od 40, treba ga poštivati. Netko je te znakove postavio i treba im vjerovati. Nije ih postavio bez veze, taj čovjek je stručnjak i ima neki razlog za taj znak", zaključio je Husinec.

POGLEDAJTE VIDEO: Nesreća u blizini Splita. Školski kombi sletio s ceste, u njemu bila i djeca

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Azbuka našeg života
Love Island: All stars
Brak na prvu
Hell's kitchen
Dosje Jarak
default_cta
Poseta
Obiteljske tajne
Opake djeveruše
San snova
Priča o čarobnjaku
default_cta
Zbrka u uredu
Ljubavna zamka
Trener ubojica
VOYO logo