PRIPAZITE KAKVE NATPISE NOSITE NA MAJICI: / Zadranina odveli u policijsku postaju, prijeti mu do 30 dana zatvora

12.4.2017.
14:13

S obzirom na to da natpis koji je mladić imao na majici vrijeđa policiju, 29-godišnjak je istu trebao skinuti te je predati policiji. Majica sada služi kao dokaz u postupku protiv mladića u predstojećem sudskom postupku.

Protiv mladića podnesena je kaznena prijava za prekršaj članka 5. Zakona o prekršaju protiv javnog reda i mira u kojem stoji da "tko na javnom mjestu izvođenjem, reproduciranjem pjesama, skladbi i tekstova ili nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža remeti javni red i mir, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 200 do 2000 kuna ili kaznom zatvora do 30 dana."

'Policija isto postupa i kod slučajeva kada su u pitanju drugi simboli čije je promoviranje podložno zakonskim sankcijama, kao što je fašističko i ustaško znakovlje, ili marihuana', rekao je Elis Žodan, glasnogovornik zadarske PU za zadarski.hr.

Na pitanje znači li to da će ljudi završavati u policiji i zbog majica s Bobom Marleyjem na kojem puši joint ili se vijori list marihuane koja je, što za rekreativne što za medicinske svrhe, legalizirana u većini zapadnih zemalja, Žodan je kazao da ne živimo u policijskoj državi i da policija ne namjerava provoditi represiju nad građanima, ali će sankcionirati sve koji promoviraju simbole mržnje.

'Taj akronim, A.C.A.B., je oblik govora mržnje i vrijeđanja policijskih službenika. Zbog takvih majica policija je već reagirala, pa je tako 2007. podnijela prijavu protiv oca u Rijeci koji je sebi i sinu kupio majicu s istim natpisom i krenuo na nogometnu utakmicu. Prije toga u Zagrebu su zbog istog natpisa na majicama privedena dva navijača. Akronim A.C.A.B. se dosta veže uz navijačku supkulturu, ali njegova primjena je šira, što se osobno možete uvjeriti i po brojnim grafitima u Zadru', rekao je Žodan.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali