MULJAŽA SA SUBVENCIJAMA / Poljoprivredni poduzetnik optužen da je oštetio Hrvatsku i EU fond za 220.000 eura

Image

Optuženog se tereti da je od 2015. do 2021. neosnovano pribavio bespovratna sredstva za poljoprivredne projekte oštetivši Eurospki poljoprivredni fonda za ruralni razvoj i državni proračun

24.5.2023.
12:35
VOYO logo

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) optužio je vlasnika hrvatskog poljoprivrednog obrta kojega tereti za subvencijske prijevare i krivotvorenja isprave kojima su EU fond za ruralni razvoj i hrvatski proračun oštećeni za preko 220 tisuća eura.

Optuženoga terete da je od ožujka 2015. do studenog 2021. neosnovano pribavio bespovratna sredstva za poljoprivredne projekte koje sufinanciraju Europski poljoprivredni fonda za ruralni razvoj (EPFRR) i Državni proračun RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prikazao plaćanja koja nikad nisu izvršena

Kako je pokazala istraga, okrivljenik je u prijavama Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju lažno prikazao da raspolaže novcem za provedbu prijavljenih projekata, da je izvršio plaćanja prema dobavljačima, iako prikazana plaćanja nikada nisu izvršena te da nema dugovanja prema državnom proračunu.

Podnio je ukupno tri zahtjeva za odobrenje i isplatu bespovratne potpore projektima njegovog obrta. Temeljem jednog od tih zahtjeva, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je gotovo 222.000 eura (1,67 milijuna kuna) na račun njegovog obrta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po preostala dva zahtjeva do isplate nije došlo jer je agencija za plaćanja u međuvremenu otkrila da okrivljenik državi duguje po osnovi javnih davanja. Šteta za Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj iznosi preko 188.500 eura, dok je hrvatski proračun oštećen za više od 33.200 eura, izvijestilo je tužiteljstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo