POLICIJA U AKCIJI 'ZEKO' UHITILA 15 OSOBA: / Kao zločinačka organizacija muljali su s porezom i utajili 7,2 milijuna kuna

U policijskoj akciji 'Zeko' uhićeno je 15 osoba koje se sumnjiči za udruživanje u zločinačku organizaciju te utaju 7,2 milijuna kuna poreza na dobit

13.3.2019.
14:41
MUP
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U policijskoj akciji kodnog imena "Zeko" policija je uhitila 15 osoba s područja Zagreba, Velike Gorice, Bjelovara i Križevaca. Sumnjiči ih za kazneno djelo zločinačkog udruživanja i više kaznenih djela utaje poreza u tom zločinačkom udruženju. Pod istragom su tijekom proteklih nekoliko mejseci pritom bila i tri trgovačka društa.

Prema izvješću MUP-a, kriminalističkim istraivanjem utvrđeno je da su osumnjičene osobe i trgovačka društva s ciljem stjecanja znatne nepripadajuće materijalne koristi, izbjegavali obračunavanje i plaćanje poreza na dodanu vrijednost na način da su neosnovanim umanjenjem obveze poreza na dodanu vrijednost, neistinitim iskazivanjem poslovnih događaja i knjiženjem nevjerodostojne knjigovodstvene dokumentacije organizirali nabavu robe od dobavljača iz Republike Slovenije i drugih država članica Europske Unije.

Nabavljanje robe iz EU i prodaja

Pri tome su koristili okolnosti prema kojima, sukladno odredbama Zakona o porezu na dodanu vrijednost, trgovačka društva koja nabavljaju robu iz drugih država članica Europske unije nisu dužna fizički platiti PDV prilikom stjecanja navedene robe, nego su odgovarajući iznos tog nameta dužna obračunati, prijaviti i platiti u Državni proračun Republike Hrvatske tek prilikom prodaje robe u Republici Hrvatskoj.

Uvezenu robu prodavali su raznim društvima tzv. nestajućim trgovcima uz ispostavljanje nevjerodostojnih računa društava kao dobavljača u kojima nisu obračunavali i iskazivali iznos poreza na dodanu vrijednost, te prema unaprijed stvorenom zajedničkom planu, taj porez nisu ni prijavili ni platili.

Pronađeno i oružje, droga

Uz to nalagali su plaćanje tako ispostavljenih računa, znajući da iskazani iznos PDV-a neće biti prijavljen niti plaćen i znajući da će kasnije, neosnovanim iskazivanjem pretporeza, društva umanjiti obveze uplata dužnih davanja po osnovi poreza na dodanu vrijednost u korist Državnog proračuna Republike Hrvatske. Zasada je kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da su osumnjičene osobe oštetili proračun Republike Hrvatske s osnove poreza na dodanu vrijednost za najmanje 7,2 milijuna kuna, pribavljajući tako sebi i trgovačkim društvima nepripadnu korist.

U sklopu akcije, u kojoj su sudjelovali i USKOK i Minisatsrvo finacija, policija je kod osumnjičenih pronašla raznu poslovnu dokumentaciju, pečate trgovačkih društava, mobilne telefone, računala, novac i bankovne kartice, opojnu drogu te nelegalno oružje.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali