NE NASJEDAJTE / Ovako izgledaju internetske prijevare: Policija savjetovala što učiniti u takvim slučajevima

Zadarska je policija zbog sve većeg broja internetskih prijevara odlučila savjetovati građane kako ih prepoznati i što trebaju učiniti

23.9.2021.
15:20
AFP, THOMAS SAMSON
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Taktike koje koriste prevaranti na internetu postaju sve inovativnije, jer se oni nastoje domoći na bilo koji način novca, bankovnih ili osobnih podataka. Policijska uprava zadarska izvijestila je da je u posljednjih mjesec dana zabilježila veći broj pokušaja internetskih prijevara.

Stoga savjetuju građane da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije. Naime, prevaranti se često predstavljaju kao voditelji tvrtki, ali i osobe zainteresirane za romantičnu vezu. Nabrojali su i nekoliko primjera takvih prijevara.

Direktorska prijevara

CEO (Chief Executive Officer) prijevara ili takozvana Direktorska prijevara putem poruka elektroničke pošte. Prijevara je usmjerena na građane, računovodstvene urede trgovačkih društava, tijela državne vlasti i pravnih osoba s javnim ovlastima, s ciljem krađe financijskih sredstava a događa se kada je zaposlenik ovlašten za provođenja plaćanja prevaren na način da plati lažni račun ili provede neovlašteni prijenos s računa tvrtke. Počinitelj potencijalnim žrtvama šalje elektroničku poštu predstavljajući se kao direktor ili član uprave trgovačkog društva (odnosno, predstavlja se kao nadređeni zaposlenik ili čelnik tijela) te traži od djelatnika računovodstva hitno provođenje plaćanja lažne fakture ili neovlašteni prijenos sredstava s računa tvrtke. Tekst poruke u velikoj je mjeri prilagođen hrvatskom jeziku. Počinitelji prethodno pokušavaju doći do podataka tvrtke ili uposlenika u njoj.

Investicijska prijevara

Investicijske prijevare najčešće uključuju ponude za unosne investicijske mogućnosti kao štosu kriptovalute, ali i dionice, obveznice, plemeniti metali, strana zemljišta ili alternativna energija. Znakovi prepoznavanja su ponude koje obećavaju brzu značajnu dobit i uvjeravaju u sigurnost investicije. Dobivate učestale nenajavljene pozive sa ponudama je dostupnim samo na ograničeno vrijeme, te je ponuda dostupna samo vama i traže da je ne dijelite s drugima. Po uplati sredstava žrtva nema kontrolu nad kupljenom kriptovalutom ili dr. vrijednosti, nego počinitelj koji odmah prebacuje sredstva na svoj račun. Za to vrijeme prevarantska internetska stranica na kojoj je korisnički račun žrtve izgleda autentično i lažno se prikazuje značajna dobit. Prevaranti održavaju žrtvu u zabludi i za isplatu nepostojeće dobiti potražuju nove uplate koje prikazuju kao naknade, poreze ili sl. Komunikacija sa žrtvom se odvija preko e-pošte i telefonskih poziva na engleskom i u posljednje vrijeme na hrvatskom jeziku sa stranim dijalektom.

Policija savjetuje da ne nasjedaju na ovakve ponude, već da se posavjetuju s financijskim stručnjacima i obavljaju transakcije preko registriranih i provjerenih trgovaca u Hrvatskoj.

Prijevare putem internetskih oglasnika

Prevarant je zainteresiran za kupnju proizvoda od žrtve i navodi da su potrebni podaci o žrtvinoj platnoj kartici kako bi primila uplatu. Potom šalje putem Viber ili WhatsApp poruke poveznicu koja kada se otvori u pregledniku nalikuje internetskoj stranici Hrvatske pošte ili druge dostavne službe u kojoj je obrazac sa podacima o platitelju i platnoj kartici. Po unosu podataka sa kartice, prevarant naplaćuje dostupan iznos na žrtvinom računu, najčešće za POS kupovinu u inozemstvu.

"Ako ste ipak bili žrtva ovakvog pokušaja prijevare te poslali preslike vaših kartica ili upisali podatke kartice na lažnoj stranici, obavezno o tome obavijestite nadležnu banku koja vam je izdala karticu, kako bi njezino daljnje korištenje bilo onemogućeno od strane prevaranta", savjetuje policija.

Iz policije također poručuju: "Ukoliko vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac, iz bilo kojeg razloga, ne prihvaćajte komunikaciju i ne šaljite joj novac. Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, a ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192".

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali