AFERA 'MREŽA' / Lovrinčević nakon podizanja optužnice: 'Znam da nisam počinio nikakvo kazneno djelo'

Image
Foto: Davor Puklavec/Pixsell

U Kampanji zatražio Fond da angažira TVP za oglašavanje i to u ukupnom iznosu od 90.000 eura

8.7.2024.
9:58
Davor Puklavec/Pixsell
VOYO logo

Iz USKOK-a su priopćili da je podignuta optužnica protiv bivšeg savjetnika u Ministarstvu gospodarstva Jurice Lovrinčevića zbog trgovanja utjecajem i sumnji da je izvlačio novac iz budžeta za promidžbu.

Riječ je o aferi Mreža, a istraga je pokrenuta još u siječnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Podizanje optužnice je pravo tužitelja i tu nemam što komentirati, a ja sa svoje strane znam da nisam počinio nikakvo kazneno djelo, što tvrdim od početka i što ću na sudu dokazati", odgovorio je Lovrinčević na upit naše novinarke Ivane Ivande Rožić.

U cijelosti prenosimo priopćenje USKOK-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1968.) zbog počinjenja kaznenog djela trgovanja utjecajem.

Optužnicom se okrivljenika tereti da je, u razdoblju od listopada do 12. prosinca 2023. u Zagrebu, kao posebni savjetnik u kabinetu ministra u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske te član Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (dalje: Fond), koristio autoritet funkcija koje je obnašao kako bi osigurao da se sredstvima državnog proračuna ostvari financijski probitak za osobu od njegovog povjerenja s kojom je bio interesno povezan putem angažmana jedne televizijske postaje (dalje: TVP) radi promidžbe aktivnosti Fonda na način da se dio sredstava iz tog angažmana na temelju neistinite dokumentacije isplati osobi od njegovog povjerenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
U POZADINI SKANDALA /

Kako je moguća afera 'Mreža'? Televizijama javni novac bez natječaja, a sve omogućuje jedan zakon

Image
U POZADINI SKANDALA /

Kako je moguća afera 'Mreža'? Televizijama javni novac bez natječaja, a sve omogućuje jedan zakon

Tako je okrivljenik, u okviru kampanje Fonda za informiranje javnosti o njegova dva projekta, zatražio da Fond u toj kampanji oglašavanja angažira i TVP za ukupan iznos od 90.000 eura. Odgovorne osobe Fonda su, s obzirom na kredibilitet koji je okrivljenik imao s osnova funkcija koje je obnašao, to i prihvatile ne znajući pritom stvarne ciljeve njegovog postupanja.

Potom je okrivljenik posredstvom osobe od njegovog povjerenja zatražio od direktora TVP-a, pozivajući se na autoritet svojih dužnosti i financijski značaj tog poslovnog angažmana za TVP, da se na temelju neistinitog ugovora i računa za usluge koje u stvarnosti nikada neće biti pružene s računa TVP-a neosnovano isplati dio novca koji će joj na ime pruženih usluga uplatiti Fond te da se u gotovini preda osobi od okrivljenikovog povjerenja. Nakon toga je ta osoba angažirala jedno trgovačko društvo za izradu neistinite poslovne dokumentacije potrebne za isplatu novca s računa TVP-a, a to društvo je s TVP-om zaključilo ugovor na temelju kojeg je TVP-u ispostavljen račun društva od  28. studenoga 2023., iako za to nije bilo osnove jer usluge navedene u računu nisu nikad izvršene."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Bartulica pred kamere ne staje, a u aferu s imovinom je upleo i mamu

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo