HRVATSKI APSURDI / Silovao osmogodišnju pokćerku, a sud mu smanjio kaznu. Razlog? Sudjelovao je u Domovinskom ratu

Dubrovačkom pedofilu Visoki kazneni sud smanjio je kaznu s 14 na 11 godina zatvora jer je bio u Domovinskom ratu

14.9.2021.
17:31
Shutterstock
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Županijski sud u Dubrovniku je u travnju ove godine nepravomoćno osudio na 14 godina zatvora 48-godišnjeg G.N. zbog spolnog zlostavljanja svoje osmogodišnje pokćerke. Odvjetnica pedofila se žalila, pa je slučaj završio na Visokom kaznenom sudu, koji je pravomoćno smanjio kaznu na 11 godina zatvora, piše Slobodna Dalmacija.

Prestroga kazna

Muškarac je osuđen, jer je od sredine 2019. do sredine 2020. u spavaćoj sobi često zlostavljao kćer svoje supruge, čime je počinio kazneno djelo spolnog odnosa s djetetom i zlouporabe odnosa ovisnosti djeteta o njemu kao skrbniku. Tročlano sudsko vijeće ocijenilo je da je ranije izrečena kazna prestroga u odnosu na olakotne okolnosti.

"Generalnu i specijalnu prevenciju je moguće postići i blažom kaznom i to onom od 11 godina zatvora. Naime, u obzir treba uzeti zapriječenu kaznu za kazneno djelo za koje se tereti optuženik, a to je kazna zatvora tri do 15 godina te je u pravu optuženik kada tvrdi da je prvostupanjski sud prilikom odmjeravanja kazne precijenio značaj otegotnih, a podcijenio značaj olakotnih okolnosti te propustio optuženiku cijeniti kao olakotnu okolnost činjenicu da je sudjelovao u Domovinskom ratu", stoji u obrazloženju presude Visokog kaznenog suda.

Dvostruko vrednovanje otegotnih okolnosti

Ipak, tri sutkinje sudskog vijeća daju za pravo dubrovačkom sudu ispravnu procjenu otegotnih okolnosti, odnosno trajanja kaznenog djela, što je upućivalo na osuđenikovu upornost i odlučnost u počinjenju zločina.

"Činjenica da je djetetu nanosio bol i to,, kako fizičku tako i psihičku, čime je narušio tjelesni i emocionalni razvoj djeteta, a kazneno djelo počinjeno je prema pastorci i to od osobe s kojom dijete živi u zajedničkom kućanstvu, su okolnosti koje predstavljaju samo obilježje djela pa je u pravu žalitelj kada navodi da ih je sud dvostruko vrednovao, kako kroz kaznu, tako i kroz ocjenu otegotnih okolnosti. Zbog iznesenog, ovaj sud kao sud drugog stupnja nalazi opravdanim optuženika osuditi na kaznu zatvora u trajanju od jedanaest godina", pravomoćni je zaključak ovog slučaja.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali