OTKRIVEN ČETVRTI KRAK AFERE / Utaja poreza na kantama za smeće: Stigli i i detalji o uhićenju Stavljenić Rukavine

Proračun je oštećen za stotine tisuća kuna

1.7.2021.
13:31
Patrik Macek/Pixsell

Policija je objavila detalje i trećeg kraka jučerašnjih uhićenja. Saznali smo tako kako sumnjaju da je bliska suradnica pokojnog gradonačelnika Milana Bandića Ana Stavljenić Rukavina.

USKOK sumnja da je namještala natječaj za ravnatelja zajedno s pokojnim gradonačelnikom Bandićem.

Također, policija je objavila detalje i četvrtog kraka afere - utaja poreza na kantama za smeće. Više o prva dva dijela istrage, u kojima se sumnjiči ravnatelja HRT-a, ali i mnoge druge ljude bliske Bandiću više pročitajte OVDJE.

Priopćenje MUP-a prenosimo u cijelosti.

Afera Srebrnjak

"Djelatnici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta su u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta proveli kriminalističko istraživanje i utvrdili sumnju da su dvije hrvatske državljanke starosti 82 i 55 godina (Ana Stavljenić Rukavina i Andreja Šulentić op.a.) počinile kazneno djelo zlouporaba položaja i ovlasti.

Provedenim višemjesečnim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja kako su osumnjičene iskoristile svoj položaj i ovlasti kako bi drugoj osobi pribavile korist. Sumnjiči ih se da su u razdoblju od siječnja do kraja lipnja prošle godine, po zahtjevu sada pokojnog gradonačelnika, poduzele radnje kako bi osigurale da za ravnatelja dječje bolnice Srebrnjak, bude izabrana osoba koju je on odabrao i prije zaprimanja svih prijava na raspisanom natječaju."

"Osumnjičene su na to pristale te je prvoosumnjičena 82-godišnjakinja, koristeći informacije koje su joj o dječjoj bolnici bile dostupne kao odgovornoj osobi u jednom njenom tijelu, sastavila program rada i razvoja bolnice, kao jedan od uvjeta za javljanje na natječaj, dok je drugoosumnjičena 55-godišnjakinja tu dokumentaciju, zajedno s kandidaturom odabranog kandidata, predala u poslovnicu pošte.

Nadalje je, prije završetka natječaja, a po zahtjevu sada pokojnog gradonačelnika, prvoosumnjičena zatražila od odabranog kandidata za povuče svoju kandidaturu, s obzirom da je gradonačelnik odlučio da ipak želi drugog kandidata na čelu dječje bolnice Srebrnjak. I drugom kandidatu je prvoosumnjičena davala savjete i upute vezano za teme koje će biti predmet razgovora kandidata te je od drugih članova tog tijela tražila da daju svoj glas navedenom kandidatu. Budući da jedna članica tijela nije to željela učiniti, sada pokojni gradonačelnik donio je odluku o njezinom razrješenju i imenovanju drugoosumnjičene kao nove članice tijela koje odlučuje o odabiru ravnatelja dječje bolnice te je na taj način osigurao da potrebna većina članova glasa sukladno njegovim traženjima."

"Nakon toga, donio je odluku o poništenju natječaja poništio, te je nakon što je izabrao novog kandidata za ravnatelja zdravstvene ustanove, raspisan novi natječaj. Prvoosumnjičena je ponovno poduzimala radnje kako bi novoodabranog kandidata pripremila za razgovor, a prema naloga sada pokojnog gradonačelnika obje su od ostalih članova tijela zatražile da glasaju za odabranog kandidata, te je on i izabran ostvarujući tako sva prava na rad i iz rada tog mjesta.

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja, obje osumnjičene su tijekom srijede poslijepodne predane pritvorskom nadzorniku, uz kaznenu prijavi Općinskome državnom odvjetništvu u Zagrebu i to za kaznena djela Zlouporaba položaja i ovlasti", stoji u priopćenju vezanom uz aferu Srebrnjak.

Afera sa smećem

Priopćenje je poslano i za četvrti krak akcije za koji se jučer nije znalo, a koji se odnosi na kante za smeće i utaju poreza.

"Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta dovršili su kriminalističko istraživanje nad 52-godišnjim hrvatskim državljaninom i trgovačkim društvom iz Zagreba zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv gospodarstva.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je 52-godišnjak u vremenu od 1. siječnja 2013. do 30. travnja 2019. godine, kao osnivač i stvarni voditelj poslovanja trgovačkog društva, u nakani da tom trgovačkom društvu pribavi nepripadnu materijalnu dobit uskratom dužnih davanja po osnovi poreza na dodanu vrijednost i poreza na dobit, a na štetu državnog proračuna Republike Hrvatske i proračuna jedinice lokalne samouprave, počinio kazneno djelo na način:

  • svjestan da je zaključio Ugovor o darovanju i postavljanju košara za otpatke na javnim površinama s jedinicom lokalne samouprave za 1012 koševa za otpad, propustio je obvezu da ova darovanja uredno evidentira u poslovnim knjigama navedenog društva, već je navedene koševe i dalje neistinito iskazivao kao dugotrajnu materijalnu imovinu okrivljenog trgovačkog društva;
  • neosnovano je propustio u ime okrivljenog trgovačkog društva prijaviti i platiti dužne iznose poreza na dodanu vrijednost, te neosnovano umanjivao obvezu plaćanja poreza na dobit okrivljenog trgovačkog društva, pa tako na neto nabavnu cijenu koševa za otpad nije obračunao porez na dodatnu vrijednost prilikom darovanja, niti je iskazao u PDV obrascima obvezu poreza na dodanu vrijednost po osnovi isporučenih koševa, a sve suprotno odredbama Zakona o porezu na dodanu vrijednost.

Dakle, s ciljem da druga osoba djelomično izbjegne plaćanje poreza, dao je netočne podatke o dohocima i drugim činjenicama koje su od utjecaja na utvrđivanje iznosa porezne obveze, pa je zbog toga došlo do neutvrđivanja porezne obveze u iznosu koji prelazi 20 tisuća kuna.

Opisanim načinom pribavljena je nepripadna materijalna dobit u ukupnom iznosu od 580.611,83 kune, čime je oštećen državni proračun Republike Hrvatske za iznos od 346.359,69 kuna, a proračun jedinice lokalne samouprave (Grada Zagreba) za iznos od 234.252,14 kuna.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da je na naprijed opisan način 52-godišnjak ostvario obilježja kaznenog djela protiv gospodarstva - Utaja poreza ili carine, koje djelo je opisano u članku 256. stavku 1. Kaznenog zakona, dok je trgovačko društvo odgovorno za kazneno djelo protiv gospodarstva – Utajom poreza ili carine, opisano u članku 256. stavku 1. Kaznenog zakona, u svezi članka 3. stavak 1. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni 52-godišnjak je u srijedu poslijepodne predan pritvorskom nadzorniku, a policija je protiv njega i osumnjičenog trgovačkog društva podnijela kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu Zagreb", stoji u priopćenju.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali

Yasenka Skinage Collagen Elegance 10.000 - 500 ml
199kn285kn
Uspješno smanjuje bore te nadoknađuje izgubljeni kolagen