Optuženi piloti MiG-ova koji su ozlijedili ženu u polju

Dvojica pilota MORH-a, satnik Igor Trošelj i natporučnik Marijan Kudlik, optuženi su da su 23.

16.12.2011.
22:40
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Pilote je nakon dovršene istrage na Županijskom sudu u Karlovcu optužilo tamošnje tužiteljstvo zbog teškoga kaznenog djela protiv opće sigurnosti, za što je predviđeno do dvanaest godina zatvora.

Tužiteljstvo navodi da su Igor Trošelj, koji je bio vođa grupe četiriju borbenih zrakoplova, i Marijan Kudlik upravljali zrakoplovima protivno Pravilniku o letenju zrakoplova i Pravilima o letenju Oružanih snaga i tako doveli u opasnost život ljudi i imovinu većeg opsega. Za Trošelja tvrde da je letio "na način koji nije prije dogovoren" i da nije javljao manevre svojim pratiteljima. Manevar bez izvješćivanja istodobno je provodio i Kudlik iako nije vidio Trošelja. Zato je došlo do sudara u zraku i lansiranja rakete iz lansera desnog krila Kudlikova zrakoplova.

Dijelovi tih raketa ranili su Mariju Klipu koja je u polju nedaleko od kuće svoje majke Milke Šupice vadila krumpir. S otvorenim prijelomom lijeve nadlaktice susjed ju je odvezao u bolnicu u Ogulinu. Od onda do danas Marija Klipa bila je na deset operacija, ali ruka joj i dalje ne funkcionira. Trebala je ići i na jedanaestu, no odbila je.

MORH je nudio da joj odmah uplate 350.000 kuna, a eventualni ostatak nakon dovršenog liječenja ako vještaci utvrde da joj je država još dužna. Klipina odvjetnica Ingrid Barić na takvu nagodbu nije pristala jer u njoj nije precizirano je li riječ o materijalnoj ili nematerijalnoj šteti. Zbog ranjavanja Marije Klipe ona i njezina obitelj od države traže oko 1,2 milijuna kuna.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali