OGLASIO SE USKOK: / Mamiće i suradnike tereti za zločinačko udruživanje i traže pritvor

19.11.2015.
10:03
Pixsell, Željko Lukunić
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Tzv. porezni Uskok navodno je utvrdio da je iz Dinama preko off shore tvrtki od 2004. izvučeno preko deset milijuna eura. Upravo su za taj dio priče, po sumnjama tužiteljstva, bili zaduženi Mamićev sin Mario te dvojica uhićenih poduzetnika Igor Krota i Sandro Stipančić koji su u četvrtak ujutro posljednji ispitani u Uskoku.

Na svojim internetskim stranicama Uskok je objavio da je, na temelju rezultata provedenih izvida i kaznene prijave Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija, donio rješenje o provođenju istrage protiv Mamića i ostalih zbog "zločinačkog udruženja i zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja".

Tužiteljstvo sumnja da je Mamić, kao izvršni dopredsjednik i član uprave GNK Dinamo, u razdoblju od prosinca 2004. do travnja ove godine, povezao u zločinačko udruženje Vrbanovića, kao glavnog direktora i člana uprave Dinama, svog sina, Krotu i Stipančića kao voditelje poslovanja ili prokuriste tvrtki iz Švicarske, Arapskih Emirata, Velike Britanije i Hong Konga.

Cilj im je, smatra tužiteljstvo, bio "pribavljanje nepripadne imovinske koristi", a sve na štetu Dinama.

Kako bi ostvarili plan Mamić je sa sinom, Krotom i Stipančićem dogovarao zaključivanje fiktivnih sporazuma i ugovora između Dinama i tvrtki iz Švicarske, Velike Britanije i Hong Konga o preuzimanju nepostojećih dugovanja GNK Dinamo prema igračima te za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača, koje su u ime GNK Dinamo potpisivali Mamić i Vrbanović.

Mamić na teret Dinama nalagao nezakonita plaćanja

Nakon što su u ime navedenih društava sačinjeni računi za takve nepostojeće usluge Mamić je nalagao plaćanja na teret Dinama u korist tih tvrtki iako je, po tvrdnjama Uskoka, znao da "navedena društva nisu, niti su trebala poduzimati bilo kakve radnje u svezi transfera igrača".

Ujedno je sa svojim sinom dogovarao i "zaključivanje ugovora s igračima kojima će se ugovoriti da će transferno obeštećenje na koje će GNK Dinamo steći pravo, u slučaju da se pojedini igrač GNK Dinamo proda u drugi klub, u cijelosti pripasti društvu iz Arapskih Emirata".

Na taj je način tvrtkama Marija Mamića, Krote i Stipančića, a na štetu Dinama, neosnovano plaćeni iznosi od preko deset milijuna eura i pola milijuna funti, izvijestio je Uskok čime je na štetu GNK Dinamo ukupno neosnovano plaćen iznos od najmanje 78.595.841,17 kuna.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

.Prema pisanju medija sporni su transferi igrača Marija Mandžukića, Eduarda da Silve, Dejana Lovrena, Mathiasa Chaga, Davora Vugrinca, Andersona Coste i drugih.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali