Nakon što je u ožujku policija u Pločama zaplijenila kokain u kontejneru s bananama, u utorak su službenici carine zaplijenili 500 kg kokaina na istom mjestu.

I ovaj put je roba bila skrivena u kontejneru koji je stigao u luku iz Ekvatora. Banane je naručila tvrtka iz Bosne i Hercegovine s tuzlanskog područja, prenosi Jutarnji list.

Pošiljka bi vrijedila 500 milijuna kuna

Dubrovačka policija nadzirala je kontejner, ali kako je postojala opasnost da kontejner fizički napusti pločansku luku i ode na neko drugo odredište po robu, nije se moglo čekati i odlučilo se ići u pretragu u kojoj su korišteni i psi. Iz kontejnera je izvađeno 500 kilograma kokaina, a i kontejner i brod, koji je bio pod stranom zastavom, u međuvremenu su napustili pločansku luku.

Pošiljka bi na narkotržištu vrijedila oko 500 milijuna kuna, a policija još uvijek ne zna tko je trebao preuzeti robu.

Ova višemjesečna akcija dubrovačke policije veliki je udarac narkomreži, a policija i dalje prati nastavlja pratiti zbivanja u narkomiljeu u Hrvatskoj i susjednoj BiH.

Pločanska luka kao sidrište velikih pošiljki droge

Pločanska luka, koja je već duže označena kao jedna od ulaznih za kokain u Europu, u posljednja je tri mjeseca "sidrište" nekoliko velikih pošiljki droge.

Prvo je preko te luke stigao kokain koji je krajem siječnja zaplijenjen u Metkoviću. U akciji u Zagrebu je 27. siječnja uhićen Mate Jerković (59), zvani Haš, kojeg su prozvali i "neretvanski kralj kokaina", a njegova "ekipa" u kojoj je bio i talijanski državljanin tereti se za krijumčarenje 146 kilograma kokaina vrijednog oko 32,6 milijuna kuna.

Jedan od značajnih ljudi u tom lancu bio je carinik Luke Ploče Zoran Erjauc (50) koji je za svaki propušteni kontejner dobivao, kako tvrdi USKOK, po 40.000 eura.

Zbog krijumčarenja kokaina u kontejneru s bananama početkom ožujka su uhićeni Oliver Čokara te Anđelko Oršulić i Goran B. dok su pretovarivali drogu iz kontejnera. Droga je bila skrivena u dijelu kontejnera kojim su u Luku Ploče iz Ekvadora stigle banane, a Goran i Anđelko su bili zaduženi za provaljivanje u kontejner te vađenje kokaina iz spremnika te potom iz kruga tvrtke, do automobila u kojem ih je čekao Čokara.

Prema neslužbenim informacijama, nitko od uhićenih u prethodnim zapljenama nije izravno povezan s ovom pošiljkom.