Play ponuda

Milijuni nisu kod Sanadera, Rončevića ni HDZ-a

shimmer fallback

Financijske istraga koju su proveli USKOK i Porezna uprava pokazala je da je sav novac – ukupno 35 milijuna kuna – uplaćen tvrtki Eurokamion, zastupniku Iveca za Hrvatsku.

22.2.2010.
13:17
Play ponuda

Nešto više od 10 milijuna kuna, koliko je bivši ministar obrane Berislav Rončević preplatio vojne kamione, a zbog čega se sada sudi njemu i njegovom tadašnjem zamjeniku Ivi Bačiću, nije završilo kod Rončevića, nije u HDZ-u, niti, kako se nagađalo, na računu bivšeg premijera Ive Sanadera.

Financijske istraga koju su proveli USKOK i Porezna uprava pokazala je da je sav novac – ukupno 35 milijuna kuna – uplaćen tvrtki Eurokamion, zastupniku Iveca za Hrvatsku.

S njihovog se računa se novac prebacio na račune četiriju hrvatskih tvrtki koje su radile nadogradnju kamiona te se prelio u Ivecovu centralu u Italiji, piše Večernji list.

Istraga je utvrdila da je novac za kamione, kompletni iznos, Ministarstvo obrane uplatilo 20. siječnja 2005. godine.

Trag novca doveo je do četiri tvrtke koje su radile nadogradnju kamiona. Poreznici su od njih dobili ugovore sklopljene s Eurokamionom, provjerili cijene poslova koje su bile ugovorene te provjerili sve uplate koje su im nakon toga obavljene. Pokazalo se da je sve uredno te na usluge plaćen i porez državi.

Posebna stavka u provjeri bila je analiza svih financijskih transakcija od početka 2004. zaključno sa 2005. godinom, a koje su s računa Eurokamiona išle prema fizičkim i pravnim osobama.

Istražitelj koji se bavio tim dijelom posla tvrdi da nije utvrđeno baš ništa što bi upućivalo da je makar i mali dio od spornih deset milijuna kuna otišao na neki sumnjiv račun. Jedino što je privuklo pozornost jest to da je Eurokamion, kojem je 36 milijuna uplaćeno na poslovni račun u Raiffeisenbank, odmah uzeo 29,6 milijuna i uložio u Raiffeisein invest fond.

Novac su nekoliko dana držali u fondu, a onda ga uzeli uz zaradu od 400.000 kuna.

Izvor iz istrage tvrdi da se provjeravao i svaki račun u kooperantskim tvrtkama koje su radile nadogradnju, a riječ je tvrtkama Hidraulika kurelja d.o.o, Ziegler d.o.o, Valcar d.o.o, te PK palfinger kran, piše Večernji.

cate-201011220231004

Play ponuda
Play ponuda