LANAC ORGANIZIRANOG KRIMINALA: / Sumnjaju da je 14 ljudi krađom plinskog kondenzata oštetilo INA-u i državu za milijunske iznose

Sumnja se da je kriminalna organizacija napravila ilegalnu bušotinu te iz nje ispumpalo 581.

21.11.2019.
13:36
Ilustracija: Marijan Susenj/PIXSELL

USKOK je temeljem kaznene prijave zagrebačke policije naložio provođenje istrage protiv 14 osoba iz cijele Hrvatske. Sumnja se da su se povezali u zločinačko udruženje kako bi ilegalno crpili plinski kondenzat, kojeg su potom prevozili i prodavali.

Plinski kondenzat ili gazolin prevozili su s ilegalne bušotine na cjevovodu Kalinovac - Šandrovac te ga prodavali na ilegalnom tržištu u više gradova i županija. Nekoliko osumnjičenika je istakalo kondenzat u plastične kontejnere od 1000 litara u mjestu Sirova Katalena, neki su bili zaduženi za prijevoz do kupaca, a dio i za skladištenje, pripremu pretzhodnica i dogovaranje s novim kupcima.

Tim su biznisom, koji je u Hrvatskoj ilegalan, jer je gazolin zabranjeno prodavati, zaradili 1,1 milijuna kuna. Naime, sumnja se da su ispumpali 581.270 litara plinskog kondenzata, kojeg su kasnije prodavali po cijeni od dvije kune po litri. Time su oštetili i INA-u za barem 1,5 milijuna kuna, ali i državni proračun za najmanje 2,1 milijun kuna.

USKOK je za osmoricu osumnjičenih sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali