Josip Boljkovac uskoro na slobodi?

Anto Nobilo, odvjetnik Josipa Boljkovca, osumnjičenog da je počinio ratni zločin u svibnju 1945.

16.11.2011.
13:46
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Premda podnositelji ustavnih tužbi nerijetko dugo čekaju na pravorijek, Anto Nobilo očekuje brže postupanje jer je, kaže, čuo "da je Europski sud za ljudska prava dao packe našem Ustavnom sudu zbog toga što u pritvorskim predmetima ne odlučuje dovoljno brzo".

U pravosudnim se kuloarima, piše Slobodna Dalmacija, već neko vrijeme može čuti da u Ustavnom sudu postoji spremnost da se Nobilovi argumenti prihvate. Dogodi li se to, Boljkovac bi mogao biti pušten na slobodu, jer su odredbe novog ZKP-a dosta liberalnije u određivanju pritvora od onih po kojima je lišen slobode.

Novi Zakon o kaznenom postupku primjenjuje se od 1. rujna, a Boljkovac je priveden 2. studenoga. No, zbrku je prouzročila činjenica da su istražne radnje koje su rezultirale Boljkovčevim privođenjem započete još 2003., kada je važio stari ZKP, ali one su, ističe Nobilo, provođene protiv nepoznatih osoba. Nobilo objašnjava da kazneni postupak počinje rješenjem o pokretanju istrage, koji je, kaže pravomoćno postalo tek prošloga tjedna.

Sud se priklonio starom ZKP-u

Nobilo smatra da je pogriješila policija, jer je odredila krivi pravac kad je postupak usmjerila na istražnog suca, odnosno pokrenula postupak prema starom ZKP-u. To je prihvatio i Županijski sud u Zagrebu.

Zašto je policija tako postupila, U MUP-u nisu dali odgovor.Uputili su da se objašnjenje potraži u DORH-u, a oni pak rekli da odgovor znaju na zagrebačkom Županijskom sudu.

Krešimir Devčić, njegov glasnogovornik, rekao je da se Sud priklonio stajalištu da su istražne radnje započete 2003. Kaže "provođene u odnosu na iste činjenice" koje se utvrđuju i u slučaju Boljkovac.

Podsjetimo, Josipa Boljkovca sumnjiči se da je kao šef karlovačke Ozne odgovoran za likvidaciju 21 civila na lokaciji Vidanka−Curak pokraj Duge Rese.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali