Play ponuda

ISTRIJAN NASJEO NA ONLINE PRIJEVARU: / Izgubio je nekoliko tisuća kuna, policija savjetuje: 'Evo kako izbjeći ovakve muljaže'

Image

Nakon što je 33-godišnjak uplatio novac, utovarivač mu nije dostavljen te je shvatio da je prevaren i događaj prijavio policiji

8.10.2020.
16:22
Play ponuda

Pazinska je policija zaprimila prijavu 33-godišnjaka, koji je početkom kolovoza putem društvene mreže objavio oglas da kupuje utovarivač za traktor.

Na oglas se javio muškarac koji je rekao da mu može dostaviti utovarivač ako mu prethodno uplati novčani iznos od nekoliko tisuća kuna. Nakon što je 33-godišnjak uplatio novac, utovarivač mu nije dostavljen te je shvatio da je prevaren i događaj prijavio policiji, javlja PU istarska.

Image
OSJEČANKA (32) PREVARENA PREKO DRUŠTVENE MREŽE: /

Dogovorila podizanje kredita i uplatila nekoliko tisuća kuna nepoznatoj osobi

Image
OSJEČANKA (32) PREVARENA PREKO DRUŠTVENE MREŽE: /

Dogovorila podizanje kredita i uplatila nekoliko tisuća kuna nepoznatoj osobi

Kako izbjeći takve prijevare?

Kako bi se izbjegli ovakvi događaji, PU istarska upozorava građane da budu oprezni prilikom kupnje putem interneta te donosi nekoliko savjeta Europola za sigurnu kupnju koji pomažu da se smanji broj on-line prijevara:

Kupujte od provjerenih izvora - koristite marke i trgovine koji su vam poznati ili koje ste već koristili te provjeravajte kako su ocijenjeni prodavači od kojih kupujete na stranicama kao što su Amazon i eBay. Provjeravajte trajna plaćanja - prije nego što pošaljete podatke o svojoj kreditnoj kartici za plaćanje trajnih usluga preko interneta, saznajte kako možete prekinuti tu uslugu. Mnogi internet trgovci će od vas tražiti da čuvaju vaše podatke o plaćanju - dobro razmislite prije nego što pristanete i upoznajte se sa svim rizicima koje takva odluka donosi.

shimmer fallback
shimmer fallback

Koristite kreditne kartice pri online kupovini - većina kreditnih kartica ima dobru politiku zaštite kupca. Ako niste dobili ono što ste naručili, izdavatelj kreditne kartice će vam vratiti novce. Provjerite je li prijenos podataka prikladno zaštićen - potražite ikonu lokota na URL traci te koristite HTTPS i SSL protokole kada pregledavate internet.

Uvijek spremite sve dokumente vezane uz vaše online kupnje - mogli biste ih trebati da utvrdite uvjete prodaje ili dokažete da ste platili robu. Ako ne kupujete određeni proizvod ili uslugu, nemojte davati podatke o svojoj kreditnoj kartici. Kada kupujete online od druge osobe, nemojte slati novac unaprijed - ako je moguće, dogovorite se da prvo dobijete robu. Nemojte slati novac nikome koga ne poznajete - Ako vam se netko obrati online i traži novac, razmislite biste li dali isti iznos novca nepoznatoj osobi koju sretnete na cesti.

Nikada nikome nemojte slati broj kartice, PIN ili druge podatke o kartici putem elektroničke pošte. Izbjegavajte online kupovinu na stranicama koje ne koriste potpunu autentifikaciju (Verified by Visa/MasterCard Cesure Code) te nikada ne šaljite podatke o kartici u nekriptiranoj elektroničkoj pošti.

Play ponuda
Play ponuda