teško zanemarivan / Horor priča iz Zagreba: Dječaka golog nalazili na cesti, sad mu je majka nestala

Image
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Protiv majke podignuta je optužnica zbog povrede djetetovih prava jer o mališanu nije pravilno skrbila. Tužiteljstvo za nju traži godinu dana zatvora jer je pod utjecajem opojnih sredstava malenog ostavljala bez nadzora. Bila je i na odvikavanju

23.3.2023.
8:34
Sanjin Strukić/Pixsell
VOYO logo

Prolaznici su 17. lipnja 2021. u Zagrebu oko 9 sati uočili dječaka kako gol trči po cesti, bez gaća i obuće. Imao je samo majicu i bio je zaliven crvenom bojom.

Nije odgovarao na pitanja prolaznika, mumljao je. Osmogodišnjak je stanovao u jednoj od obližnjih ulica, imao je razvojni poremećaj iz spektra autizma, a sve je to za sobom povuklo otkriće tužnih epizoda iz njegova obiteljskog života radi kojih je njegova 44-godišnja majka završila pod lupom CSS-a, policije kao i tužiteljstva, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protiv njegove majke podignuta je optužnica zbog povrede djetetovih prava jer o mališanu od 15. kolovoza 2020. do 20. lipnja 2021. u većoj mjeri nije pravilno skrbila. Tužiteljstvo za nju traži godinu dana zatvora jer je otkriveno da je više puta ostavljala sina bez nadzora dok je bila pod utjecajem opojnih sredstava pa je tako mališan u nepunih godinu dana tri puta odlutao iz kuće gol i bos te su ga građani zaticali na prometnicama. Na kraju je u lipnju 2021. žurno izdvojen iz obitelji i smješten u jednu ustanovu u kojoj je fokus briga za djecu s tjelesnim i mentalnim oštećenjima.

A jedna od uznemirujućih dojava iz lipnja 2021. bila je: "Na cesti leži dijete staro oko sedam godina. Nema odjeću na sebi i boso je". U drugoj epizodi muškarac je zvao policiju, mališan je opet bio gol na cesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok je policiji davao podatke, ispričao je da je stigao drugi muškarac i dječaka pitao: "Kud si opet otišao?"

Osim policije, došli su i djelatnici Centra za socijalnu skrb Zagreb. Majku su zatekli u lošem fizičkom i psihičkom stanju , a u izvješću su naznačili da sumnjaju da konzumira droge i alkohol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dječakov otac, koji ne živi s njima, priznao da je mališan od kuće u godinu dana odlutao pet, šest puta, a majka je govorila da je oko kuće izgradila ogradu kako sin ne bi mogao odlutati.

I majci i ocu Centar je odredio mjeru stručne pomoći i potpore u ostvarivanju roditeljske skrbi. I dok je ocu stalo te je u konstantnoj komunikaciji s Centrom i poduzima sve što mu je uvjetovano, majka je nestala unatoč inicijalnim obećanjima i iskazanoj volji. Nakon što je provela dva i pol tjedna na odjelu za ovisnost, gubi joj se svaki trag.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na adresu boravka ne dolazi, pošiljke sudova ne prima, a policija ju ne uspijeva locirati. A hoće li se pojaviti na ročištu kad joj počne suđenje, tek treba vidjeti.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo