Play ponuda

FOTO: / Oluja nasukala brojne brodice i jedrilice

shimmer fallback
6.8.2010.
11:56
Play ponuda

arti-201008060021006Kako je priopćilo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, "ponovo se pokazalo da su iznenadni neverini uz neiskustvo nautičara, koji su unatoč najavljenim vremenskim nepogodama ipak isplovili, doveli do većih materijalnih šteta, ali bez ljudskih žrtava i bez onečišćenja mora".

Na području sjevernog Jadrana zabilježene su tri akcije traganja i spašavanja.

U Velim vratima, prolazu koji spaja Kvarner i Riječki zaljev, katamaran Dubravka spasio je gumenjak s četiri njemačka državljana, koji su zbog kvara motora i jakog vjetra bili u pogibeljnoj opasnosti.

Kod Rta Grota na otoku Cresu dvije brodice s tri hrvatska državljana zatražile su pomoć zbog nemogućnosti vraćanja u luku odredišta, ali su na kraju stigli na odredište. Kod otočića Škrda kod otoka Paga dvoje hrvatskih državljana u manjem gumenjaku spasila je posada Lučke ispostave Novalja.

Na području srednjeg Jadrana bilo je devet akcija traganja i spašavanja.

Na otoku Kapriju nasukala se jedrilica s pet čeških državljana, a u pomoć im je stigla ribarica Malora, koja ih je oteglila u sigurnu uvalu.

Na otoku Žirju nasukala se jedrilica na kojoj se nalazilo dvoje hrvatskih državljana koje su zbrinuli mještani, a jedrilicu će odsukati vlasnik. Također, na otoku Žirju, kod otočića Hrbošnjak, nasukala se brodica tipa Primorka s jednim hrvatskim državljaninom. Brodicu je uzeo u tegalj brod Pomorske policije Šibenik, ali je zbog jakog vjetra i prodora mora potonula, a član posade je spašen.

Na otoku Žutu u uvali Strunac nasukale su se dvije jedrilice na kojima se nalazilo 17 čeških državljana. Posade su spašene, a jedrilice će odsukati iznajmljivač. Na sjevernom dijelu otoka Žuta u uvali Pinizelić nasukala se jedrilica u kojoj je bio bračni par smješten u jednoj vikendici. Jedrilicu će odsukati vlasnik.

U Paškim vratima pomoć je zatražilo pet Austrijanaca koji se zbog jakog vjetra nisu mogli vratiti u luku polazišta (Pag). U pomoć im je upućen privatni brod koji ih je spasio.

Između otoka Ugljana i Pašmana pomoć je zbog kvara motora zatražila brodica s deset članova posade, a asistenciju im je pružila brodica Pomorske policije Zadar. Djelatnici Nacionalnog parka Telašćica pružili su pomoć brodici kojoj se konop zapleo oko brodskog vijka.

U blizini mjesta Kožina-Diklo brodica Lučke kapetanije Zadar u jako lošim vremenskim uvjetima tražila je manju brodicu u kojoj se, navodno, nalazila jedna starija osoba. Osoba je pronađena živa na kopnu, a brodicu je vjetar otpuhao u nepoznatom smjeru, stoji na kraju priopćenja Ministarstva mora.

Prethodni članci:

arti-201008060021006 arti-201008040603006

Play ponuda
Play ponuda