'DOBIO JE NAJVIŠE OCJENE' / Daruvarac uskoro izlazi iz zatvora? Možda odsluži manje od 2,5 godine za premlaćivanje djevojke (18)

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku žalilo se na odluku suda o uvjetnom otpustu Darka Kovačevića zbog toga što u obzir nisu uzeti njegova osobnost, prošli život i ranije kazne

14.2.2022.
21:30
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Županijski sud u Sisku odobrio je zahtjev za uvjetnim otpustom 35-godišnjem Darku Kovačeviću zvanom Daruvarac, koji je osuđen na tri godine i devet mjeseci zatvora jer je u lipnju 2018. u jednom zadarskom kafiću brutalno pretukao svoju, tada jedva punoljetnu djevojku, doznaje Jutarnji.

Niz pravnih poteza

Cijeli je slučaj izazvao pozornost zbog poteza policije, ali i istražnih sudaca koji su Kovačevića tada pustili na slobodu. Svoju kaznu još uvijek izdržava u Glini, a na početku odsluženja svoje kazne je prijavio svoju bivšu djevojku za lažno svjedočenje na sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta je prijava odbačena, pa je Kovačević, koji je i prije imao problema sa zakonom, pokrenuo cijeli niz pravnih postupaka ne bi li skratio trajanje svog boravka u zatvoru. Podnio je zahtjev za obnovu kaznenog postupka i smanjenje kazne jer je nakon odlaska u zatvor postao otac. Općinski sud u Zadru mu je u lipnju 2020. odbacilo zahtjev, jer je neosnovan, a nakon žalbe mu je ipak popustilo za tri mjeseca.

Još će malo pričekati

Ipak, sisački sud mu je uvažio žalbu, između ostalog i zato što je ispunio zakonske uvjete za uvjetni otpust. "Kaznionica u Glini dala je suglasnost za uvjetni otpust, dobio je najviše ocjene kao osuđenik, dokazao je da ga po izlasku na slobodu čeka zaposlenje. Sjednica vijeća bila je 7. veljače a isti dan odlučivalo se i o puštanju na uvjetni otpust Luke Matanića", komentirao je Kovačevićev odvjetnik, Velimir Došen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku je podnijelo žalbu na tu odluku, jer smatraju da sudsko vijeće nije uzelo u obzir činjenicu da kazna nije postigla svoju svrhu s obzirom na Kovačevićevu ličnost, njegov prijašnji život i višestruku osuđivanost. Ipak, rješenje o uvjetnom otpustu ne znači da Kovačević može već sada išetati iz zatvora. Ako sud uvaži žalbu tužiteljstva, Daruvarac ostaje u zatvoru. Ako je odbaci, ide na slobodu nakon nešto više od dvije i pol godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo