BIZARAN SLUČAJ IZ ČAKOVEČKE BOLNICE: / Žena se prijavila na pregled s tuđim imenom; Otkrili je nakon godinu i pol dana

Image

Jedna je 30-godišnjakinja prilikom prijave na liječnički pregled u Čakovečkoj bolnici u prosincu 2018. koristila tuđe osobne podatke, a policija je to tek sada uspjela utvrditi

11.8.2020.
12:32
Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Nešto više od godinu i pol dana trebalo je međimurskoj policiji da dovrši istragu protiv 30-godišnjakinje iz Čakovca koju sumnjiče za kazneno djelo nedozvoljene uporabe osobnih podataka. Ona je, naime, još 12. prosinca 2018. u Županijskoj bolnici u Čakovcu tijekom prijave na liječničku obradu dala podatke 27-godišnje žene. Koliko je teško otkriti i riješiti ovakve slučajeve govori i vremenski odmak od počinjenja kaznenog djela do podizanja optužnice i postupanja nadležnog državnog odvjetništva, piše e-Međimurje. Zbog toga je policija izdala važno upozorenje građanima.

Upozorenje policije građanima

"Osobne podatke nemojte dijeliti putem društvenih mreža osobama koje nude razne kredite, nagradne igre i slično. Postoji vrlo velika opasnost da će vaši osobni podaci biti zloupotrijebljeni. Budite oprezni prilikom davanja osobnih podataka putem telefona. Mnogi prevaranti lažno se predstavljaju kao djelatnici banke, predstavnici socijalne skrbi, zaposlenici raznih teleoperatera. Također, vrlo često se predstavljaju kao zaposlenici raznih tvrtki te vam nude unosan posao ili vas obavještavaju da ste dobili neku nagradu, pa potom traže vaše osobne podatke.

Raznu dokumentaciju na kojoj se nalaze vaši osobni podaci uništite prije bacanja u smeće. Od osoba koje na kućnom pragu nude različite usluge (povoljne tarife za telefon, mobitel ili struju, očitavanje brojila, prodaju medicinskih pomagala, posteljine i slično) zatražite da se predstave važećim dokumentom."

Oprez je potreban i na internetu

"Budite oprezni prilikom unošenja osobnih podataka na internetu. Nemojte objavljivati svoje osobne podatke na društvenim mrežama prilikom popunjavanja raznih upitnika/anketa. Svakako, dodatna opreznost je potrebna i prilikom popunjavanja traženih podataka za sudjelovanje u raznim nagradnim igrama. Provjerite autentičnost internetske stranice na kojoj unosite podatke te ne odgovarajte na e-poruke u kojima se traže vaši osobni podaci. Odmah prijavite gubitak ili krađu dokumenata na kojima se nalaze vaši osobni podaci!", poručuju iz Policijske uprave međimurske.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno