Play ponuda

BILO MU JE SAMO DEVET GODINA: / Pod istragom roditelji djeteta koje je umrlo jer su ga odbili liječiti

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
29.9.2015.
15:16
Goran Kovacic/PIXSELL
Play ponuda

Istragu protiv 37-godišnjakinje i 40-godišnjaka županijsko državno odvjetništvo u Rijeci pokrenulo je zbog sumnje da su odbijanjem liječenja počinili kazneno djelo povrede djetetovih prava.

Tužiteljstvo sumnja da su roditelji devetogodišnjaka od 6. kolovoza do 5. rujna 2015. u Rijeci, nakon što su liječnici u bolnici utvrdili najvjerojatniju limfatičnu neoplazmu – ne-Hodgkinovog limfona protivno Obiteljskom zakonu i unatoč višekratnom informiranju liječnika o prirodi bolesti i štetnim posljedicama neliječenja odbili daljnje terapijske postupke i liječenje djeteta.

Uslijed neliječenja došlo je do uznapredovanja zloćudne bolesti i širenja po svim vitalnim organima što je dovelo do smrti djeteta 5. rujna 2015., izvijestilo je u utorak državno odvjetništvo na svojim internetskim stranicama.

Image
RODITELJI ODBILI KEMOTERAPIJU: /

Dječak umro u riječkoj bolnici jer su ga vodili alternativcima

Image
RODITELJI ODBILI KEMOTERAPIJU: /

Dječak umro u riječkoj bolnici jer su ga vodili alternativcima

Odbili kemoterapiju

Devetogodišnjem dječaku, čiji su roditelji rastavljeni i žive u Kostreni i Omišlju na Krku, početkom kolovoza dijagnosticiran je ne-Hodgkinov limfom u Klinici za pedijatriju riječkoga KBC-a. Roditelji su tada odbili ostaviti dijete na bolničkom liječenju i mogućnost kemoterapije. Dječakov otac rekao je kako je, umjesto kemoterapije, želio da se dijete liječi alternativnim metodama, tvrdeći kako kemoterapija ne liječi, nego ubija. Otac je naveo da je dijete želio liječiti biljnim kapima i tinkturama te antibiotskim kapima na bazi biljaka uz detoksikaciju tijela prirodnim sokovima.

Mjerodavni Centar za socijalnu skrb iz Krka, s obzirom na to da je dječak s majkom stanovao u Omišlju, poduzeo je mnoge mjere za zaštitu prava i dobrobiti djeteta nakon saznanja da se roditelji protive bolničkom liječenju, doznaje se iz tog centra.

Na Općinskome sudu u Rijeci 13. kolovoza pokrenut je postupak za oduzimanje prava roditeljima da žive s djetetom i odgajaju ga uz prijedlog da ga se žurno privremeno smjesti u Dječji dom u Lovranu, a ujedno je podnesena kaznena prijava protiv oba roditelja, rekla je tada Hini ravnateljica krčkog Centra za socijalnu skrb Vesna Juzbašić.

Dan poslije Općinskome sudu u Rijeci poslan je prijedlog za lišavanje prava na roditeljsku skrb. Za 24. kolovoza bilo je sazvano sudsko ročište radi lišavanja prava na roditeljsku skrb, kad je roditeljima naloženo da u roku od 15 dana dostave dokaze da su djetetu omogućili daljnje bolničko liječenje s obzirom na to da su predočili dokaz da za 1. rujna imaju dogovoren pregled u Klinici za tumore u Avianu, u Italiji, rekla je Juzbašić.

Izbjegli liječnike

No, Dječja bolnica u Rijeci od liječnika iz Aviana dobila je obavijest da je otac doveo dijete na pregled te ponovno odbio mogućnost bolničkog liječenja i odveo dijete. Nakon toga Dječja bolnica o tome je izvijestila Centar za socijalnu skrb, koji je odmah zatražio da se dijete oduzme roditeljima bez obzira na to što nije prošao zadani rok.

Djelatnici Centra za socijalnu skrb pri dolasku na mjesto stanovanja roditelja nisu zatekli nikoga jer su oni otišli s djetetom u vikendicu prijatelja u Gorski kotar, kako je poslije utvrđeno.

Dječaku se 5. rujna zdravstveno stanje iznimno pogoršalo pa su roditelji zvali Hitnu pomoć, koja ga je odvezla u riječku Dječju bolnicu, gdje je ubrzo nakon dolaska umro.

Play ponuda
Play ponuda