Kod Zadra / Bademi pogrešne nacionalnosti? Ženi uništili nasade koje je njegovala godinama

Image
Foto: Novosti
6.5.2020.
13:57
Novosti
VOYO logo

Miri Gagić (69) umirovljenici iz Gornjih Biljana pokraj Zadra, prošlog mjeseca nepoznati počinitelj je pod okriljem noći otrovnom tekućinom uništio 44 stabla mladih badema.

Nekoliko sati poslije vandali su lupali po kući u kojoj živi sama, zbog čega je intervenirala benkovčka policija. Od nanesene materijalne i emocionalne štete Mira se zadnjih dana ne osjeća sigurno u svom selu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nesretna žena se 15. travnja uputila u polje badema s kolicima i alatkama za okopavanje. Zatekla je sasušena, gotovo pa zapaljena stabla, te se od šoka srušila.

''Kada sam vidjela svoje bademe na što liče, sve mi je ispalo iz ruku i pala sam preko kolica. Još uvijek imam podljeve. Uspjela sam uzeti mobitel i nazvati rođaka iz susjednog sela. Nisam mogla vjerovati, sve je sasušeno, kao kad otkinete granu i ostavite je da se sprži na suncu, eto to tako izgleda. Ja stvarno ne znam zašto je to nekome smetalo'', ispriča je kroz suze za portal Novosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od prvog poziva policiji nije bilo prevelike koristi, govori. Policijski službenik joj je rekao da je vjerovatno u pitanju elementarna nepogoda, na šta mu je ona odgovorila da je to nemoguće jer je u zadnjih deset dana bilo sunčano vrijeme s burom. Nakon drugog poziva, policija iz Benkovca je došla oko 16 sati istog dana. Obišli su bademe, napisali izvještaj i Miri rekli da ne računa da će počinitelja tog djela lako naći.

Ona je bila primorana pozvati policiju i treći put u 24 sata, oko tri sata poslije ponoći kada je, po svemu sudeći, grupa, opet, nepoznatih počinitelja lupala po prozorima i olucima njene kuće. Uznemirena žena bila je budna jer od šoka koji je doživjela to jutro nije mogla zaspati, boreći se s visokim tlakom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nema ništa od policije, pogotovo od benkovačke. Hvala im što su došli, ali što to meni vrijedi ako ne mogu naći tog vraga koji mi ne da živjeti? Nikome ne radim zlo. Računam, bolje mi je da se bavim svojom njivom, nego da idem od kuće do kuće u 'ćakule', nemam ni kod koga, mene to nikad nije interesiralo. Ja sam moje bademe njegovala i pazila k'o mačka mačiće. Moja djeca, unučad i bademi – to je moj život, drugo nemam. Vuklo me je da se vratim ovdje, jedva sam čekala penziju da se skrasim. I eto vraže, kad ne radiš nije dobro, kad uzmeš nešto raditi ne daju ti'' razočarana je Mira.

Policijska patrola ponovo je došla nakon nekoliko dana kada su uzeli uzorke zemlje: rekli su joj da analizu mora odobriti sud u Zadru kako bi je poslali u Zagreb, što traje desetak dana. Mira je ubrzo dobila informaciju od policije da zemlja nije otrovana, a rok za vještačanje još uvijek nije prošao, pa je s razlogom sumnjičava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policijska uprava Zadarska u službenom priopćenju navodi da su policijski službenici Policijske postaje Benkovac izašli na mjesto događaja gdje je utvrđeno da se radi o zemljišnoj parceli na kojoj je zasađeno 44 stabla bajama na kojima su uočeni ''djelomično sasušeni listovi''.

Navodi se da su u koordinaciji s nadležnim državnim odvjetništvom, policijski istražitelji i kriminalistički tehničar na mjestu događaja poduzeli očevid i izuzeli materijal za daljnje vještačenje. ''U cilju utvrđivanja svih okolnosti koje su prethodile navedenom događaju, točnog uzroka nastalih oštećenja, materijalne štete kao i postojanja elemenata kaznenog djela provodi se daljnje kriminalističko istraživanje'', stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srpsko narodno vijeće uputilo je Državnom inspektoratu prijavu štete na nasadima badema; zatražen je izlazak na teren i uzimanje uzorka radi analize lisne mase i grančica, kao i analize tla na pesticide.

Očevid je obavila Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva - Područna jednica Zadar u srijedu 29. travnja i na temelju tog očevida dato je stručno mišljenje o nasadu badema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utvrđeno je da je lisna masa potpuno nekrotizirana, da su provodni snopovi na mladicama posmeđeni, a presjek korijena lagano posmeđen. Šteta je uočena na svim sadnicama i ona je stopostotna, navodi se u nalazu. Inženjerka je iznijela mišljenje da se radi o tretiranju nasada pesticidom u vrlo visokoj koncentraciji, a po vidljivim simptomima najizgledniji je herbicid te da je analizom lisne mase i grančica, kao i analizom tla na pesticide, moguće potvrditi ove pretpostavke.

Ocijenjeno je da nema djelotvornog načina za vraćanje nasada u retrovegetaciju jer su listovi sprženi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miri je savjetovano da bademe pokuša oživjeti upotrebom velike količine vode, da koristi gnojivo i skrati grane, ali prema riječima inženjerke, ništa od navedenog ne jamči uspjeh.

''Inženjerka kad je vidjela bademe uhvatila se za glavu, prokomentirala je da ne može vjerovati kakvih ljudi ima. Svi koji su vidjeli moje polje primijetili su s koliko sam volje i truda to radila, zadnje četiri godine se bavim time. Drago mi je da su utvrdili da su stabla potrovana, da ne ispadne da ja lažem ili umišljam. Nalaz će se napraviti, ali počinitelje neće nitko naći. Voljela bih dobiti neku naknadu štete, da mi netko pomogne u sadnicima ili bilo kako. Vjerujte mi, bez mojih badema ja više nisam ista osoba'' zaključila je Mira Gagić za Novosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo