Na britanskom sveučilištu Nottingham Trent otkrili su da se kod ljudi može razviti ovisnost o kariju, naime, začin ne samo da stimulira osjete, već i stvara stanje prirodne omamljenosti. Mjereći otkucaje srca prije i za vrijeme objeda, uočili su da, za razliku od klasične hrane bez karija, i samo očekivanje indijskog specijaliteta ubrzava otkucaje.
Profesor Stephan Gray s Nottingham Trenta tvrdi da kari stimulira daleko više okusa nego druga hrana, te tako stvara zbrku među osjetilnim stanicama našeg tijela.
Stoga, stariji ljudi, koji ionako trebaju veću stimulaciju okusa, luduju za karijem koliko i mladi Britanci.
Kako tvrdnje o ovisnosti drugi stručnjaci uglavnom pobijaju, slobodno probajte:
Miomirisni pileći kari
Vrijeme pripreme: 5 min
Vrijeme kuhanja: 1 h
Kalorije: 228
Masti: 7.43 g
Ugljikohidrati: 14.76 g
Proteini: 26.51 g
Kolesterol: 0 mg
Natrij: 0.54 mg
Sastojci:
1/2 šalice crvene leće
2 žlice blagog praha od karija
2 žlice mljevenog korijandara
1 žlica sjemena kima
2 šalice nasjeckanog raznog povrća
8 pilećih bataka - bez kože
250 g nasjeckanog špinata
1 žlica nasjeckanog peršina
sol i papar po volji
Upute za kuhanje:
1. Operite leću pod hladnom tekućom vodom. Stavite u veliki lonac, dodajte kari, mljeveni korijandar, sjeme kima i povrće.
2. Neka prokuha, a onda smanjite vatru, poklopite i neka lagano kuha 10 minuta.
3. Dodajte piletinu i špinat. Malo otklopite i ostavite neka kuha još 40 minuta ili dok piletina ne bude gotova.
4. Ubacite peršin i začine po ukusu.
5. Poslužite ukrašeno svježim peršinom.