Play ponuda

BISKUPI IMAJU PLAN ZA SLOVENIJU: / Crkva želi pomoći u rješavanju granice, pozivaju slovenske biskupe da sjednu za stol

Image
Foto: Pixsell
30.4.2018.
14:01
Pixsell
Play ponuda

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić poziva slovenske biskupe na dogovor oko granice i uspostavu dobrosusjedskih odnosa. Hranić poziva Komisiju "Iustitia et Pax" Slovenske biskupske konferencije da skorašnji susret na kojem bi i sami pridonijeli povratku povjerenja, stoji u priopćenju Komisije "Iustitia et Pax" koje potpisuje nadbiskup Hranić, javlja Informativna katolička agencija.

Piše kako arbitražni spor već dugo opterećuje odnose sa Slovenijom nakon što je Hrvatska napustila kompromitirani postupak arbitraže. "U tom duhu smatramo da će i najnoviji zahtjev Republike Slovenije da se Europska komisija izjasni o tome da li Hrvatska odbijanjem primjene arbitražne odluke krši europsko i međunarodno pravo te potom moguća tužba pred sudom Europske unije, ukoliko ne dođe do implementacije presude arbitražnog suda, samo produbiti ovaj spor i udaljiti nas od mogućeg dogovora".

Hranić nastavlja kako "polazeći od kršćanskih načela pravde i mira želimo podsjetiti da granice ne smiju dijeliti ljude nego ih povezivati u duhu otvorenosti i njegovanja dobrosusjedskih odnosa. Stoga se nadamo da će Europska komisija prepoznati napore Vlade Republike Hrvatske za dobrosusjedskim rješenjem ovog pitanja te podržati prijedloge koji pridonose uspostavi dijaloga. Mišljenja smo da kažnjavanje ribara, a jednako tako i ucjenjivanjem sprječavati kandidaturu Republike Hrvatske za članstvo u Organizaciji za europsku gospodarsku suradnju i razvoj, ne pridonosi uspostavi istinskog dijaloga i rješavanju problema".

Image
CERAR POTVRDIO: /

'Slovenija nastavlja pravne procese protiv Hrvatske, ali smo otvoreni za dijalog'

Image
CERAR POTVRDIO: /

'Slovenija nastavlja pravne procese protiv Hrvatske, ali smo otvoreni za dijalog'

'Biskupi ne bi smjeli produbljivati napetosti'

Komisija poziva hrvatsku i slovensku javnost da se izbjegnu incidenti između dvije zemlje. "Vjerujemo da je sadašnje stanje moguće prevladati dobrom voljom, razgovorima dviju vlada, obraćanjem kompetentnim međunarodnim sudskim institucijama, ali i susretima predstavnika naših mjesnih Crkava, osobito u cilju povratka na dobrosusjedske navade građana i mjesnih vlasti."

Smatraju kako Komisije "Iustitia et Pax" dviju biskupskih konferencija ne bi smjele svojim pojedinačnim izjavama i reakcijama produbljivati napetosti, već bi trebali pridonijeti smirivanju stvari. "Stoga, umjesto izlaženja u javnost svojom novom izjavom o određivanju granice između naših država, predlažemo i pozivamo Komisiju "Iustitia et Pax" Slovenske biskupske konferencije da se mi članovi dviju Komisija uskoro susretnemo zajedno te da - u duhu istine – i sami pridonesemo miru i pravednosti, a osobito povratku povjerenja i uspostavi dobrosusjedskih odnosa", zaključuje Hranić.

Play ponuda
Play ponuda